Van Neuzelbeurs tot Fantasy Fest: evenementen Broodfabriek in 2023

Uit
De Broodfabriek is overdekt, dus de evenementen kunnen ook bij slecht weer ongehinderd doorgaan. Zoals de Pasar Malam in november 2022.
De Broodfabriek is overdekt, dus de evenementen kunnen ook bij slecht weer ongehinderd doorgaan. Zoals de Pasar Malam in november 2022. (Foto: Archief)

In 2023 naar de Broodfabriek in Rijswijk? Goed idee! In de eerste helft van het jaar staan er weer veel grote evenementen op de agenda. Van Neuzelbeurs voor koopjesjagers en Pasar Malam voor cultuurproevers, tot de Internationale Mineralenbeurs voor stenenverzamelaars en Fantasy Fest voor gothics: er is echt voor ieder wat wils. Wij zetten alle beurzen voor je op een rij.

De Broodfabriek beschikt over twee grote beurshallen: de Bakkerij 1 en de Bakkerij 2. De Patria-zaal is met zijn studiovloer, grote podium en theatergordijen vooral geschikt voor een congres, theater of feest. De Hus-zaal is geschikt voor evenementen tot 800 personen, voor bijvoorbeeld een plenaire congresopstelling, diner of break-out sessies. Ook is er de Serre, ontmoetingsruimte Horeca Plaza en het Terras.

Neuzelbeurs (voorheen Darling Market)

De Neuzelbeurs is de grootste koopjesmarkt van de regio. Bij de Broodfabriek wordt dit evenement ongeveer 17 keer per jaar georganiseerd, in de zaal Bakkerij 1 of Bakkerij 2. Met ongeveer 300 kramen is er altijd iets te vinden waar je wat aan hebt. Zowel particulieren als handelaren verkopen hier hun spullen. Bezoekers kunnen er snuffelen tussen bijvoorbeeld (tweedehands) kleding, boeken, games, meubels, kunst en elektronica. Ook kan er op de diverse horecaterassen een kopje koffie, lekker broodje of warme snack worden genuttigd.
De Neuzelbeurs vindt altijd plaats op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00. In de eerste helft van 2023 kan er gesnuffeld worden op 21 en 22 januari, 4 en 5 februari, 25 en 26 februari, 8 en 9 april, 22 en 23 april, 13 en 14 mei, 27 en 28 mei en 17 en 18 juni.

De entreeprijzen bedragen €3 voor kinderen (7 t/m 12 jaar) en €4 voor 13 jaar en ouder. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is de toegang gratis. Er is ook een weekendticket beschikbaar waarmee je op zaterdag én zondag toegang hebt: die kost €6.

Paranormaal Alternatief

Met meer dan 250 stands is Paranormaal Alternatief in de Broodfabriek het grootste spirituele event van Nederland. Hier kunnen bezoekers hun hand laten lezen, worden tarotlezingen gegeven, zijn er heilzame kruiden en thee te koop, naamanalyses, massages, hypnosesessies, meditatie, geneeskrachtige sieraden, dromenvangers, huisbeschermers, astrologie-experts en nog veel meer. Daarnaast vinden er spirituele workshops plaats, lezingen, muziekconcerten en nog veel meer.

Paranormaal Alternatief vindt vijf keer per jaar plaats bij de Broodfabriek van 10.00 tot 17.00 uur. De eerstvolgende editie is 28 en 29 januari. Daarna is er Paranormaal Alternatief op 1 en 2 april en 3 en 4 juni. Entreeprijzen bedragen €4,50 voor kinderen (7 tot en met 12 jaar), €9 voor volwassenen (13 jaar en ouder).

Pasar Malam

Op de Pasar Malam kan een heel weekend genoten worden van de Indische cultuur. Er vinden culturele optredens plaats, er is een oosterse markt en er staan heel veel kraampjes met Indische en Molukse maaltijden. Ook kunnen bezoekers gemasseerd worden of een medium bezoeken. De Pasar Malam 2023 vindt plaats in het weekend van 4 en 5 maart, van 12.00 tot 22.00 uur.

De entreeprijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

Internationale Mineralenbeurs

De Internationale Mineralenbeurs op 25 en 26 maart staat bekend als beurs voor de hele familie. Het is de grootste verzamelbeurs van Nederland op het gebied van fossielen, mineralen en (edel)stenen. Een bezoek aan de Mineralenbeurs in de Broodfabriek is een avontuur waarin je bijzondere vondsten uit binnen- en buitenland ontdekt. Ook komen bezoekers meer te weten over een bepaalde steensoort en kunnen ze verschillende doorlopende workshops en demonstraties volgen. In 2023 vindt de beurs plaats op 25 en 26 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang voor kinderen (7 t/m 12 jaar) bedraagt €5, het reguliere tarief is €10.


Crea Weekend

In 2023 vindt drie keer het Crea Weekend plaats. In de eerste helft van het jaar is dat op 31 maart en 1 en 2 april. Met meer dan 100 stands en meer dan 30 workshops, is dit hét event voor creatievelingen. Zij kunnen hier spullen inkopen om hun voorraad aan te vullen of nieuwe hobby’s ontdekken. Borduren, handlettering, scrapbooking, tekenen, schilderen of diamond painting: zomaar een paar voorbeelden van wat de verkoopstands tijdens het Crea Weekend aanbieden. Drie dagen lang, van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers hier terecht. Entreeprijzen bedragen €4,50 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en €9 voor bezoekers van 13 jaar en ouder.


Later dit jaar vinden Crea Weekenden plaats op 15, 16 en 17 september en 24, 25 en 26 november.

Patchwork en Quiltdagen

Op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 april draait alles op de beursvloer van de Broodfabriek om kleurrijke lapjes stof die zijn omgetoverd tot prachtige dekens: quilts. Bij het maken van quilts draait alles om textiel en fantasie. Er zijn vele soorten quilttechnieken, die tijdens de Patchwork en Quiltdagen worden geëtaleerd in prachtige tentoonstellingen. Dit evenement vindt plaats van 10.00 tot 17.00. Entreeprijzen bedragen €6 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Het reguliere tarief (voor 13 jaar en ouder) bedraagt €12. 


Poppenhuizen, Poppen & Miniaturenbeurs

Voor liefhebbers van poppenhuizen, poppen en miniaturen, is de Broodfabriek dé place-to-be op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei. Behalve ongeveer 80 marktkramen met miniaturen, poppenkleertjes en doe-het-zelf-pakketjes, zijn er ook workshops. Én je kunt prachtig uitgestalde en compleet ingerichte poppenhuizen bewonderen. Meteen even een selfie maken voor Instagram? Kortom, alles voor een dag poppenplezier is hier in het tweede weekend van mei te vinden! Ook leuk voor kinderen, vooral voor de echte ‘poppenmoeders’ (en -vaders). De reguliere entreeprijs is 8 euro, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar bedraagt de toegang 4 euro. Er is ook een speciaal beursarrangement beschikbaar, met een kopje thee of koffie en Maison Keldergebak, voor €12,50.


Fantasy Fest

Op 20 en 21 mei wordt de beurshal omgetoverd tot een sprookjesachtig decor door de vele kraampjes met fantasyproducten. Er zijn dat weekend meer dan 4000 fantasykarakters te vinden. Het thema is dit jaar ‘Ruler of the Seven Seas’. Bezoekers kunnen zich uitleven op het gebied van fantasy, cosplay, gothic, steampunk, anime, manga en meer. In de kraampjes zijn bijvoorbeeld kleding te vinden, sieraren of mooie accessoires voor in huis. Verder is er een uitgebreid entertainmentprogramma. En natuurlijk kan er ook een lekker hapje worden gescoord bij een van de restaurantjes. Het Fantasy Fest duurt beide dagen van 12.00 tot 19.00 uur. De toegangsprijs voor kinderen bedraagt €7,50 en voor volwassenen (13 jaar en ouder) €15. Wie het hele weekend wil genieten van een fantasysfeer, kan een weekendticket aanschaffen voor €25.


Foto’s van Pixabay en ter illustratie. De foto’s zijn niet gemaakt in de Broodfabriek en houden geen verband met de vermelde activiteiten.