Deze activiteiten doe je gratis met de Ooievaarspas in Rijswijk

Uitgaan
De sterrenwacht in Rijswijk is sinds kort gratis te bezoeken met een Ooievaarspas.
De sterrenwacht in Rijswijk is sinds kort gratis te bezoeken met een Ooievaarspas. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Sinds kort mogen houders van een Ooievaarspas gratis de Sterrenwacht in Rijswijk bezoeken tijdens publieksavonden. En dat is niet de enige gratis activiteit die je met de Ooievaarspas in Rijswijk of de regio kunt doen. In totaal zijn er maar liefst 37 gratis activiteiten.

Vijf daarvan zijn in Rijswijk. We zetten ze even op een rij:

1. De Sterrenwacht

Vanaf het dak van planetenflat ‘Jupiter’ in Rijswijk kunnen kinderen (vanaf 8 jaar) en volwassenen met de Ooievaarspas gratis genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving en de sterrenhemel waar we onder leven. Elke eerste en derde vrijdag van de maand is de Sterrenwacht open voor het publiek, vanaf 20.00 uur (wintertijd) of 21.00 uur (zomertijd). Er worden presentaties gegeven over het zonnestelsel, ruimtevaart en sterrenkunde. Bij helder weer wordt er ook uitleg gegeven over wat er aan de hemel te zien is, hoe je sterrenbeelden kunt herkennen en kun je zelf met telescopen waarnemen. Meer info en aanmelden via de website van de Sterrenwacht.

2. Expeditie Rijswijk

Tijdens Expeditie Rijswijk in schoolvakanties zijn er volop gratis activiteiten & events voor 12 tot en met 23 jaar op één plek. Deze activiteiten worden georganiseerd door Haaglanden Beweegt en zijn ook gratis voor niet-Ooievaarspashouders.

3. Ontdekkers Rijswijk

Bij de Ontdekkers Rijswijk doen Rijswijkse kinderen van 2 tot en met 12 jaar naschoolse activiteiten, of activiteiten in de schoolvakanties. Denk aan sporten, hiphoppen, creatief bezig zijn of de natuur in gaan. In de vakanties zijn deze activiteiten gratis, ook voor kinderen zonder Ooievaarspas. De vervolgcursussen (van 6 weken) kosten wel geld. Maar kinderen met een Ooievaarspas krijgen hierbij 9 euro korting. De cursussen kosten voor hen daarom maar 6 euro in totaal.

4. Gratis bibliotheekabonnement

Ooievaarspashouders krijgen een gratis abonnement bij de Bibliotheek aan de Vliet, met onder meer een vestiging in Rijswijk. Hiermee lenen ze gratis boeken, tijdschriften en andere materialen. Met een bibliotheekabonnement krijgen ze bovendien korting op activiteiten bij de bibliotheek, zoals een computercursus voor senioren.

5. Sport- of culturele cursus

Voor de Ooievaarspas verleent Trias, Centrum voor de Kunsten 100% korting aan kinderen (regeling Kinderen Doen Mee) via de webkassa. Met een Ooievaarspas kunnen kinderen namelijk gratis één culturele activiteit (dansles, tekenen of pianoles bijvoorbeeld) en één sportactiviteit volgen (voetbal, hockey of judo bijvoorbeeld). Deze korting kent wel een grens: zo mag bij Trias de cursus maximaal €350 bedragen. Op een tweede culturele of sportactiviteit krijgen kinderen eventueel 50% korting. Ooievaarspashouders van 18 jaar en ouder krijgen alleen 50% korting.

37 gratis activiteiten

Tot zover de gratis activiteiten in Rijswijk. Maar in de regio, vooral in Den Haag, kun je met de Ooievaarspas nog veel meer gratis dingen doen. Zoals een bezoek aan het Kinderboekenmuseum, het Nationaal Oranjehotel, Escher in het Paleis en Panorama Mesdag. Maar ook een rondvaart door de haven van Rotterdam. Kijk hier voor alle gratis 37 activiteiten in de regio.

Heel veel korting

Behalve gratis activiteiten, zijn er ook veel activiteiten met korting voor Ooievaarspashouders. Zo zijn er 138 activiteiten met 50% korting in de regio, variërend van salsa tot sport en spel voor 55+ers en Diergaarde Blijdorp.

Meer over de Ooievaarspas

De Ooievaarspas is voor iedereen in Rijswijk met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Ook mag een alleenstaande geen hoger vermogen (spaargeld) dan €6.505 hebben, en een stel niet meer dan €13.010. Een Ooievaarspas kan digitaal worden aangevraagd met een DigiD. Binnen 8 weken na aanvraag horen aanvragers of zij de Ooievaarspas krijgen.