Rijswijk beste plek in regio voor toiletbezoek tijdens uitgaan

Uitgaan
Ook rolstoeltoegankelijkheid telde mee in de beoordeling van 341 gemeenten op toiletvriendelijkheid.
Ook rolstoeltoegankelijkheid telde mee in de beoordeling van 341 gemeenten op toiletvriendelijkheid. (Foto: Pixabay)

Zaterdag 19 november was het Wereld Toiletdag. Traditioneel maakte de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in samenwerking met de Hoge Nood-app de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland bekend. Rijswijk komt weliswaar niet voor in de landelijke top 10, maar staat wel op nummer één in de regio Haaglanden én het Groene Hart.

Hoe meer toiletten er zijn per inwoners en hoe (rolstoel)toegankelijker de toiletten zijn, des te hoger komt een gemeente op de ranglijst. Ook telt mee hoe goed toiletten verspreid zijn over de gemeente, hoeveel openbare toiletten er zijn ten opzichte van het aantal opengestelde, hoe het beleid van de gemeente is én of je zelf gegevens over toiletten kunt toevoegen aan de HogeNood-app.

Gezakt

In de landelijke top 10 is Rotterdam de enige Zuid-Hollandse gemeente, op plek 5. Rijswijk staat met een rapportcijfer 6,3 op plek 55 van de 341 gemeenten die werden beoordeeld. Toch is dat niet helemaal reden om te juichen: Rijswijk is ten opzichte van vorig jaar maar liefst veertien plaatsen gezakt. 

Veel toiletten

Met de HogeNood-app kun je snel zien waar er toiletten in de buurt zijn in geval van hoge nood. In Rijswijk zijn er vooral veel toiletten te vinden in de Bogaard. Daar kun je je verfrissen bij de fietsenstalling, Rataplan, Hema, Albert Heijn XL, Mediamarkt, McDonalds, het gemeentehuis en Basic-Fit.

Andere plekken

Maar ook het gebied rond Kessler Park - Bibliotheek aan de Vliet, CBR, Subway en Jumpsquare - staan in de app vermeld als plekken waar je gratis je behoefte kunt doen. Verder kan je bijvoorbeeld naar de wc op station Rijswijk, in Oud-Rijswijk bij diverse horecagelegenheden, in Steenvoorde bij wijkcentrum Stervoorde en de BENU Apotheek. In de gratis HogeNood-app vind je het overzicht van alle toiletten.

Serieuze zaak

Hoge nood is voor veel mensen een serieuze zaak. Volgens een woordvoerder van de MLDS geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. “Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan.” Daarom maakt MLDS deel uit van de Toiletalliantie. Die pleit ervoor dat er in  zowel stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog lang niet in alle gemeenten het geval.