Omwonenden Welgelegen bezorgd om biodiversiteit door feesten

Uitgaan
De vergunning voor o.a. ruimere openingstijden op Tennispark Welgelegen werd op 3 oktober 2022 verleend.
De vergunning voor o.a. ruimere openingstijden op Tennispark Welgelegen werd op 3 oktober 2022 verleend. (Foto: RH)

Er is een vergunning afgegeven aan Welgelegen Food & Drinks bij Tennispark Welgelegen voor het houden van grotere feesten, tot 1 uur ‘s nachts. De omwonenden van het tennispark zijn bang dat niet alleen zijzelf, maar ook de dieren op het landgoed hier last van zullen hebben. Daarom hebben ze de hulp ingeschakeld van Natuurlijk Delfland. 

Op het Landgoed Welgelegen en in de omgeving huizen bosuilen en tientallen andere vogelsoorten en meerdere vleermuissoorten. In 2022 speelden er drie jonge vosjes rond hun hol onder een oude boom, zo meldt Natuurlijk Delfland. Deze organisatie is gevraagd de gevolgen in kaart te brengen van de verruiming van de openingstijden en terrassen bij Welgelegen Food & Drinks.

Voor één jaar

Tennispark Welgelegen is al langere tijd in ontwikkeling. In februari 2019 vroeg Tennispark Welgelegen een vergunning aan voor het ombouwen van twee bestaande tennisbanen naar drie padeltennisbanen. Op 9 maart 2022 werd er een vergunning aangevraagd voor een nieuwe exploitant van horecabedrijf Welgelegen Food & Drinks. Deze vergunning is voor 1 jaar verleend. Daarna wordt hij mogelijk verlengd met 5 jaar. Welgelegen Food & Drinks omvat een restaurant, (sport)kantine en gelegenheid voor het geven van een feest of receptie, met ook uitgebreide terrassen erbij.

Bezwaren

In juli werden er bezwaren ingediend tegen het verlenen van de vergunning. Redenen: de feesten zouden niet mogen volgens het bestemmingsplan. Er zou maar een beperkt terras mogen zijn op het tennispark en de tegenstanders maakten zich bovendien zorgen om geluidsoverlast en verstoring van de rust van dieren. Bovendien zagen ze voor zichzelf ook op tegen geluidsoverlast door muziek.

Activiteiten vonden al plaats

De gemeente heeft de bezwaren afgewezen. Volgens de omgevingsvergunning van 2015 mag er worden afgeweken van het bestemmingsplan en mogen er wél feesten en partijen worden gehouden. Verder zou er geen sprake zijn van het verstoren van de rust van dieren, omdat dit soort activiteiten er toch al plaatsvonden. Wat de geluidsoverlast voor de direct omwonenden betreft: daar neemt de exploitant extra maatregelen tegen. Daar wordt hij ook op gecontroleerd. Als er veel geluidsoverlast ontstaat of hij de sluitingstijden overtreedt, wordt zijn vergunning beperkt.

Tijden

Er mag nu gefeest worden van 9 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts, behalve op zondag. Op zondag moet de tent om 22.00 sluiten. Het terras op het tennispark mag open zijn van 9 uur ‘s ochtends tot precies middernacht. Op zondag is dat eveneens tot 22.00. Het Padel-terras mag alleen tijdens toernooiweken op zijn, en dan van 9.00 uur ‘s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds. Buitenbars mogen alleen in het voorjaar en de zomer tijdens toernooien worden gebruikt, en dan alleen tot 22.00.

Afspraken

Om de overlast voor omwonenden te beperken, zijn er afspraken gemaakt. Zo wordt bij de gasten aangegeven dat ze zo zachtjes mogelijk moeten vertrekken en niet moeten praten als ze langs de naburige huizen lopen. Twintig minuten voor sluitingstijd wordt de bar gesloten, gaan de lichten aan en wordt de muziek zachter gezet, om aan te geven bij de gasten dat het feestje bijna afgelopen is. Ook wordt er geen muziek gedraaid op het terras. Van grote toernooien en feesten worden direct omwonenden op de hoogte gebracht met een flyer.

De vergunning is tot 3 oktober 2023 verleend. Daarna wordt hij mogelijk met vijf jaar verlengd.