Historische Trekvaartdag in Leidschendam-Voorburg komt eraan

Uitgaan
Een luchtfoto van het sluisgebied in Leidschendam.
Een luchtfoto van het sluisgebied in Leidschendam. (Foto: Provincie Zuid-Holland en Michel Groen)

De Historische Trekvaartdag 2023 in Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Leiden komt eraan. Ook inwoners uit Rijswijk zijn welkom. Op zaterdag 15 april om 12.00 uur wordt de dag officieel geopend door gedeputeerde Willy de Zoete-van der Hout. 


Gedeputeerde Willy de Zoete-van der Hout van de Provincie Zuid-Holland. - PZH

Op zaterdag 15 april klinkt om 12.00 uur het officiële startsein van de Historische Trekvaartdag en van het vaarseizoen in de sluis van Leidschendam. Gedeputeerde Willy de Zoete-van der Hout (ChristenUnie-SGP, o.a. Cultuur en Erfgoed en Toerisme) van de Provincie Zuid-Holland verricht de officiële opening. Ook burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg zijn aanwezig.

Steden langs Vliet verbinden

Kijk op historischetrekvaart.nl voor het uitgebreide programma dat deze dag wordt georganiseerd in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. De Historische Trekvaartdag verbindt steden en locaties langs de Vliet. Er is van alles (veelal gratis) te doen. Ook rijden er historische HTM-bussen tussen de steden. Er varen pendelboten van De Ooievaart en van Schuitjevaart tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg en tussen Leiden en Leidschendam-Voorburg en vice versa (beide gratis).


Schepen van de verenigde Watersport Leidschendam-Voorburg en Scouting Hubertus-Brandaan maken zich klaar bij Houtzaagmolen De Salamander (opening vaarseizoen 2022). - Michel Groen

Volop activiteiten

Door de combinatie van Historische Trekvaartdag en Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg zijn er die dag volop activiteiten. In Leiden kan men bijvoorbeeld genieten van locatietheater aan boord van een historisch schip en daarna op een rondvaartboot naar Leidschendam stappen. In Leidschendam kan publiek Houtzaagmolen De Salamander bezoeken en dan met een rondvaartboot naar de Dunne Bierkade om het huis waar Jan van Goyen werkte aan het Haags Stadspanorama te bekijken. Of een begeleide fietstocht maken door de Binckhorst langs Haags industrieel erfgoed, met verhalen over de Haagse trekvliet. Wie liever zelf fietst of wandelt, kan de route Schatten aan de Vliet door Leidschendam-Voorburg volgen (lvverrast.nl/activiteit/schatten-aan-de-vliet). Bij de VVV in Leiden, die speciaal voor 15 april op het Pieterskerkplein staat, kan een fiets- of wandelroute door Leiden opgehaald worden.

Virtuele tijdreis

Om de trekvaart van toen echt te beleven, heeft Stichting Verborgen Stad een soort Google Streetview van de 17e eeuw gemaakt, in 5D! Theo Pronk, Stichting Verborgen Stad, zegt hierover: ‘De Trekvaart is het eerste openbaar vervoerssysteem ooit, uit een tijd dat Holland het economisch centrum van de wereld was. Canals5D.nl biedt een tijdreis óver deze trekvaarten in Virtual Reality. Zo nemen mensen een kijkje in de 17e eeuw, lezen ze over wat ze zien en ontmoeten ze mensen die toen over het water reisden’. Ook kunnen ze de (gratis) app Canals5D downloaden.