Najaarswandeling door historisch Rijswijk met dichter Tollens

Uitgaan
Geert van Poelgeest en Ruud Poortier geven rondleidingen door het Rijswijk van Hendrik Tollens.
Geert van Poelgeest en Ruud Poortier geven rondleidingen door het Rijswijk van Hendrik Tollens. (Foto: Privéfoto)

Cultuur, geschiedenis en natuur: dat zijn de bestanddelen van een najaarswandeling in de voetsporen van Rijswijker Hendrik Tollens. Begin- en eindpunt van de wandeling zijn vanzelfsprekend het Museum Rijswijk, zijn vroegere woonhuis. Wandel mee met Tollenskenner Ruud Poortier en natuurkenner Geert van Poelgeest! Wegens groot succes van de eerdere zomerwandeling met de oude dichter, vindt deze najaarswandeling plaats.

Hendrik Tollens was in zijn tijd, de eerste helft van de negentiende eeuw, een gevierd man. Hij schreef talloze gedichten en liederen, veel mensen kenden zijn teksten uit het hoofd. Tollens kan gezien worden als onze eerste Dichter des Vaderlands. Lang woonde en werkte hij in Rotterdam, maar later verkoos hij de rust van het landelijke dorp Rijswijk boven de drukte van de stad. Hij was een wandelaar, die graag ommetjes maakte in zowel de nabije als de wijdere omtrek van zijn woonhuis de Ottoburg.

De wandelroute

Wat is er nog van toen terug te vinden? In de buitens, de parken, de opzet van lanen, de sloten. Hoe zag onze omgeving rond de Vliet er toen uit? Dat is de uitdaging van deze wandelroute, die is terug te vinden in de brochure “Het Rijswijks Groen van Toen, een avondwandeling met Tollens in 1850”, geschreven door Lizette de Koning.

De wandelgidsen

Ruud Poortier heeft zich in het leven en werk van Hendrik Tollens verdiept. Hij is gepromoveerd op wat Tollens ons in cultureel opzicht heeft nagelaten. Ruud Poortier schreef ook een boek over de historie van de Emmastraat, over 750 jaar kerk in Rijswijk en is verder actief in de Historische Vereniging Rijswijk. Geert van Poelgeest is als voorzitter van Natuurlijk Delfland al 30 jaar betrokken bij talloze groene stads- en buurtprojecten.

Aanmelden

Op Zondagmiddag 1 oktober, om 14.00 uur vertrekt de wandelgroep vanaf het “Museumplein”, het pleintje voor Museum Rijswijk aan de Herenstraat tegenover de Oude Kerk. De wandeltocht eindigt om uiterlijk 16.00 uur weer bij het Museum. Deelname is gratis, maar eventuele consumpties in de museumtuin en het Tollenscafé zijn voor eigen rekening. De wandelroute is voor een paar euro te koop in de Museumwinkel. Er is plaats voor 30 deelnemers. Aanmelden kan via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com, waarna een bevestiging wordt toegestuurd.