Drassige Driehoek bezuinigt door koeling uit te zetten

Verenigingen
Het buurthuis van de Drassige Driehoek staat in de buurt van de Rijswijkse Watertoren.
Het buurthuis van de Drassige Driehoek staat in de buurt van de Rijswijkse Watertoren. (Foto: Wikipedia/M. Minderhoud)

Ook buurtvereniging De Drassige Driehoek in Rijswijk heeft last van de energiecrisis. “Wat we extra moeten gaan betalen aan energie kunnen we in een jaar niet extra verdienen,” merkten zij op. Daarom hebben ze een simpele maar slimme manier gevonden om te bezuinigen op hun energiekosten: niet alleen door te minderen met de verwarming, maar ook juist met de koeling.

Energie

“Tijdens de warme weken viel ons het enorme energieverbruik op. De koeling natuurlijk!”, maken zij bekend in een nieuwsbericht op hun website. “Het is een beetje organiseren, maar nu staat de koeling uit.” Niet álle koeling, trouwens: “Alleen één enkele koelkast die meer dan genoeg bevat voor een gezellige avond staat nog aan.”

Ook mag er soms een uitzondering gemaakt op de zuinigheid: “Als er een feestje is, of Pubquiz, dan zetten we de hele handel weer aan, voor een avondje.”

Andere maatregelen

Naast de koeling staat er ook één vriezer uit, en allebei de boilers in het verenigingsgebouw. “Alleen als de schoonmaakster komt gaat ie weer een avondje aan.” Andere maatregelen zijn het uit laten van de printer en de kachel iets lager zetten: “De temperatuur naar 19,5 graden in plaats van 21,5.” 

De Drassige Driehoek vraagt ten slotte om tips voor energiebesparing of energiebewustwording. Deze kunnen buurtbewoners delen via de buurtapp.

De Drassige Driehoek

De Drassige Driehoek is het stuk grond tussen de Lange Kleiweg en de achterzijde van de huizen aan het Jaagpad in Rijswijk. Er is een kinderboerderij, speeltuin en buurthuis te vinden. Iconisch voor het gebied is de Rijswijkse Watertoren die al van verre zichtbaar is. Dit is tevens een Rijksmonument.