Jong en oud, Rijswijk Buitengewoon wil iedereen bij de wijk betrekken

Verenigingen
Marga en Ron in de ruimte bij Studio Welzijn, waar ze voorlopig met hun stichting Rijswijk Buitengewoon de voorbereidingen treffen voor de ontmoetingsruimte in de Koploper, medio volgend jaar zomer.
Marga en Ron in de ruimte bij Studio Welzijn, waar ze voorlopig met hun stichting Rijswijk Buitengewoon de voorbereidingen treffen voor de ontmoetingsruimte in de Koploper, medio volgend jaar zomer. (Foto: Frans Limbertie)

Sinds in 2013 de eerste paal werd geslagen in Rijswijk Buiten, wordt het anno 2022 nu stilaan een echte woonwijk waar op buurtniveau van alles door de bewoners wordt georganiseerd. Er ontbreekt alleen een ontmoetingsruimte in de wijk. Binnenkort komen ook 55-plussers en bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt in de wijk wonen. En wordt de noodzaak van zo’n ontmoetingsruimte voor de wijk juist belangrijk. Het wordt een plek waar deze nieuwe bewoners hun medebewoners kunnen ontmoeten. “Wij willen een woonwijk creëren waar een plek is voor verbinden en ontmoeten van bewoners.”

Door Frans Limbertie

Wij zijn op bezoek bij Marga Harinck en Ron den Dulk, beiden actief voor de stichting Rijswijk Buitengewoon, waarvan de laatste als voorzitter. Vorige week woensdag werden de handtekeningen gezet voor het realiseren van een eigen ontmoetingsruimte voor bewoners in de plint van Woon-winkelcomplex De KoploperPas een jaar geleden dat de stichting officieel is opgericht. “Net voor de kerst hebben we toen alle zaken met de notaris afgehandeld. Het geeft een goed gevoel dat er in een jaar tijd zoveel bereikt is”vertelt Ron enthousiast. “In 2022 is er het nodige georganiseerd voor en in de wijk, en er is veel medewerking van de lokale partijen om een ontmoetingsruimte op te zetten in Rijswijk Buiten. We hebben bij Studio Welzijn in de Muziekbuurt onze eigen tijdelijke ruimte die we voorlopig mogen gebruiken voor opslag van materiaal wat we al verzameld hebben. Als “voorpost” hebben we inmiddels een “mobiel buurtbakkie”, waarmee we bij activiteiten in de wijk koffie en thee kunnen schenken. Samen met toekomstige bewoners.” Ron en Marga hopen aan het einde van het eerste kwartaal in 2023 de ontmoetingsruimte in de Koploper te kunnen betrekken. “Daar komt o.a. de Lidl, dus we worden straks makkelijk bereikbaar en zichtbaar voor buurtbewoners.” 

Sociaal hart

Ron woont nu vijf jaar in de nieuwbouwwijk. “Vorig jaar zomer kwamen een paar persberichten langs die mijn aandacht trokken. Ik kreeg min of meer dit idee door een combinatie van een aantal factoren die op mijn pad kwamen: in het Wilhelminapark wilde de gemeente een horecagelegenheid openen, en in deze wijk bestond het plan een oud bureaupand te slopen, waarvan ik dacht dat het te verzetten was en die in het park te laten plaatsen; de twee speciale woonvormen De Blauwe Parel en Our House die zich in wijk gaan vestigen, gaven aan dat ze werk of activiteiten zochten voor hun dertig bewoners die in de wijk komen wonen. Ik ging op zoek naar gelijkgestemden en mensen met kennis en kunde om hierin mee te denken.”

Ik kreeg dit idee door een combinatie van factoren

Toen Ron met Marga en haar man Berend in contact kwam ontstonden er snel veel ideeën. Marga: “Het begon met onze plannen voor een inclusieve wijk, waar iedereen met elkaar in contact kan komen. Jongeren met een beperking en ouderen die in deze wijk komen wonen hun eigen plek geven, zodat ze met elkaar en de andere bewoners in de wijk activiteiten kunnen ondernemen.” De stichting nam contact op met Welzijn Rijswijk, de gemeente en Rijswijk Wonen om over hun ideeën te vertellen. “Die stonden er meteen voor open”, aldus Ron. De ideeën zijn aangepast, want niet alles paste meteen in het eerste initiatief. Maar we blijven wel bezig om onze oorspronkelijke ideeën voor de speciale doelgroepen te verwezenlijken.”

Marga woont inmiddels samen met haar man Berend, die ook actief is voor de stichting, vijf jaar in Rijswijk Buiten. Ze komt, zoals ze dat zelf zegt, uit de welzijnshoek en is nu met pensioen. “Ook heb ik voor een stichting gewerkt waarmee we diverse projecten uitvoerden. Die ervaring kan ik nu goed gebruiken.”

Inzet van vrijwilligers

Ze zijn blij en trots dat er zoveel bereikt is met hulp van diverse partijen en er volgend jaar gestart kan worden met de ontmoetingsruimte.
De actieve kerngroep bestaat nu uit vijf man en er melden zich ook steeds meer vrijwilligers en ook instellingen die willen bijdrage aan dit initiatief. Ron geeft aan op dat gebied niet te mogen klagen. “Iedereen zet zich belangeloos in, maar we kunnen we op veel fronten nog heel wat handjes en kennis gebruiken. Samen met de gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk willen we dat de bewoners van de 55 plus woningen en van de speciale woonvormen zich hier straks helemaal thuis gaan voelen.”

Bij iedereen het gevoel met iets unieks bezig te zijn

Ron en Marga weten zeker dat bij iedereen echt het gevoel bestaat met iets unieks bezig te zijn. “Verbinding en ontmoeting, daar draait het om, en dat is straks hier te vinden.”
Kwartiermaker Ewout Dönszelmann gaat Rijswijk Buitengewoon nu verder op weg helpen de komende tijd. De verwachting is dat de ontmoetingsruimte volgend jaar in het voorjaar wordt opgeleverd. “Dan zijn er handjes nodig om de ruimte “werkklaar” te maken, zodat we in de zomer van ’23 open kunnen”, laten Ron en Marga nog weten.