Ambre (17) gaat naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea

Verenigingen
Ambre Macaire van de Rijswijkse Watergeuzen gaat met de Nederlandse troep Heldenbok naar de World Scout Jamboree 2023.
Ambre Macaire van de Rijswijkse Watergeuzen gaat met de Nederlandse troep Heldenbok naar de World Scout Jamboree 2023. (Foto: Eigen foto/Rodi.nl)

Bijna 12.000 kilometer reizen naar een plek waar je samenkomt met 50.000 andere jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud, van over heel de wereld: Ambre Macaire (17) van de Rijswijkse Watergeuzen gaat het doen. In augustus vliegt ze naar Zuid-Korea, voor de 100-jarige editie van de World Scout Jamboree (WSJ). Ze is een van de 1.260 scouts uit Nederland die deelnemen aan dit grote evenement.

Scouting de Rijswijkse Watergeuzen is net 95 jaar oud. De leden variëren van 5 tot 18 jaar. Daarnaast zitten er bijna twintig ‘senioren’ van ouder dan 18 in de leiding. Zelf heeft Ambre ook een paar keer geholpen als leiding, bij de Bevers. 

Hoelang zit je al op scouting bij de Rijswijkse Watergeuzen?
“Sinds mijn vijfde. Eerst bij de Bevers (van 5 tot 7 jaar, red.), nu bij de senioren, van 14 tot 18. Het is een waterscouting. Elk weekend zeilen we bij de Kaag. In de winter doen we het onderhoud aan de boten: we verven bijvoorbeeld het hout en lakken de riemen en masten.”

Jullie zijn een waterscouting. Maak je soms ook iets spannends mee?
“Zeilen kan soms best een avontuur zijn. Je weet niet echt wat je kan verwachten. De wind en het weer zijn altijd verschillend. We hebben weleens meegemaakt dat het de hele tijd regende, maar het lukte toch om er een leuke ervaring van te maken. Vorig jaar hadden we voor het eerst sinds corona zeilwedstrijden bij de Kaag. Er deden heel veel boten mee, ook van andere scoutinggroepen. Dan wil je het het beste doen, maar werkt de harde wind tegen. Het gaat op die momenten vaak een beetje fout, maar het is leuk om samen een oplossing te zoeken.”

Dat schept ook een band met de andere scouts.
“Ja, zeker. Sommige mensen van scouting ken ik al sinds mijn vijfde. Het is anders dan met schoolvrienden. Bij scouting doen mensen mee met allemaal verschillende levens, die dan op zaterdag bij elkaar komen.”

Aan de World Scout Jamboree (WSJ) doe je mee met scouts uit andere scoutinggroepen dan de Rijswijkse Watergeuzen.
“Klopt. Het Nederlandse contigent bestaat uit ongeveer 1600 jeugddeelnemers. Dat contigent is opgesplitst in kleinere groepjes. Mijn groep bestaat uit 35 mensen en vier leidinggevenden. Het thema van het Nederlandse contigent dit jaar is ‘Save what bugs you’. Alle groepen hebben dus een insectennaam gekregen. Wij zijn Heldenbok, een bepaalde soort kever. Er is bijvoorbeeld ook een groep met de naam Vuurvlinder.
In het begin was het spannend, maar we hebben inmiddels al drie keer een weekend samen doorgebracht en één keer een Troepdag. Zo leren we elkaar kennen en dat is fijn. Het maakt de ervaring leuker.”


Foto ter illustratie. - Pixabay

Dit is al een stap dichterbij mijn droom

Waarom doe je mee aan de WSJ?
“Omdat ik heel veel van reizen houd. Onder andere vanwege het ontdekken van nieuwe culturen: Zuid-Korea verschilt op veel punten van Nederland. Ook lijkt het me een heel leuke ervaring om andere scoutingleden uit Nederland te ontmoeten, en scoutingleden van over heel de wereld.”

Wat zijn je verwachtingen van de WSJ?
“We gaan drie weken weg. Hiervan verblijven we twee weken op het World Scouting Jamboree-terrein, maar daarnaast gaan we ook één week door Zuid-Korea reizen met onze troep. Dan doen we meer toeristische dingen. We bezoeken bijvoorbeeld Seoul, waar veel mooie tempels zijn. Wat we precies gaan doen weten we nog niet. Het is georganiseerd door het Nederlandse contigent. Ik verwacht dat we veel musea gaan bezoeken.”

Wat vinden vrienden en familie ervan dat je meedoet?
“Ze vinden het heel leuk dat ik dit soort ervaringen kan opdoen. Mijn tante heeft al een jamboree gedaan, dus zij vond het heel erg leuk. Ze is blij dat ik diezelfde ervaring kan meemaken. Er bestaan nu apps waarmee je dagelijks foto’s kan delen van wat je hebt gedaan. Ik ga dat doen, zodat ze ook een beetje met mijn verhaal kunnen meeleven.”

Kiezen wat ik meeneem gaat een beetje lastig worden

Je gaat op reis en je neemt mee…
“Een buddy, met wie ik op open terrein in de tent slaap. Ook heb ik spullen gekocht, bijvoorbeeld een matje dat in mijn tas past. Ik heb vorige week ook mijn visa aangevraagd. Je mag maar 1 rugtas meenemen, een 70 liter-tas. En een andere tas, die je op het vliegtuig bij je kan houden. Kiezen wat ik meeneem gaat een beetje lastig worden, maar het is best wel warm in Zuid-Korea. Dat is een voordeel, want zomerse kleding neemt minder plek in.”

Het thema van de WSJ is ‘Teken je droom!’ Wat is jouw droom?
“Ik hou heel veel van reizen. Mijn droom zou zijn elk continent te bezoeken. Dus dit is al een stap dichterbij mijn droom.”