In het Taalcafé zetten vrijwilligers zich in voor nieuwe Nederlanders

Verenigingen
De gesprekken in Het Taalcafe zijn altijd weer even boeiend.
De gesprekken in Het Taalcafe zijn altijd weer even boeiend. (Foto: FL)

Het Taalcafé is bedoeld voor nieuwkomers die al converserend met een gesprekspartner beter Nederlands willen leren. Onder leiding van een taalvrijwilliger wordt een ochtend en een middag per maand over een diverse onderwerpen gesproken. Wij gingen op donderdagmorgen langs bij het Taalcafé in het Taalhuis van de bibliotheek. “Hier ontstaan mooie en spontane gesprekken en hoor je de verhalen van veel bijzondere mensen.”

Door Frans Limbertie

Het Taalhuis is niet alleen een fysieke plek in de bibliotheek, maar ook een netwerk in Rijswijk. “We doen dit samen met de gemeente Rijswijk en Welzijn Rijswijk”, vertelt Colette van Heck, coördinator van het Taalhuis in de Bibliotheek aan de Vliet. “Voor mensen die moeite hebben met Nederlands spreken, willen we oplossingen bedenken waardoor ze onze taal beter gaan beheersen.” Meestal zijn dit anderstaligen, maar in Rijswijk is anderhalf jaar geleden ook de campagne ‘Ik wil leren’ opgestart. Deze campagne is specifiek gericht op de groep van laaggeletterden wiens moedertaal Nederlands is. “We hopen hiermee te bereiken dat zij ook naar de bibliotheek komen om hun basisvaardigheden te verbeteren. Helaas valt dit in de praktijk wat tegen”, aldus Colette. 

Nog altijd groot taboe op laaggeletterdheid

Volgens haar misschien wel begrijpelijk omdat er nog altijd een groot taboe op rust. “Je ziet dat het voor sommigen nog steeds moeilijk is om toe geven dat ze moeite hebben met begrijpend lezen, schrijven en rekenen. Denk aan een ingewikkeld formulier dat ingevuld moet worden. Dit vraagt veel van ze. Technisch kunnen ze dit wel lezen, maar inhoudelijk niet. De stap om hier hulp bij te vragen is dan ook groot. Daarom is zo’n campagne belangrijk en noodzakelijk zodat we deze groep kunnen bereiken. We willen dat zij ook mee kunnen draaien in de maatschappij.”

Bij het Taalcafé in de bibliotheek komen voornamelijk anderstaligen om te praten met de aanwezige taalvrijwilligers. Ook deze ochtend vinden mensen uit verschillende culturen elkaar in Het Taalhuis. Vaak worden actuele thema’s aangesneden en heden ochtend is dat energie. Uiteraard komen onderwerpen als wonen, familie, feestdagen en het weer ook voorbij. Dat de animo voor het Taalcafé groot is, stemt Colette tot tevredenheid.

Veel oefenen

Taalvrijwilligster Anita is in gesprek met Iraceema, die jaren geleden vanuit de Dominicaanse Republiek naar ons land kwam vanwege de liefde. Zij trouwde met een Nederlandse man die vorig jaar overleed. “Ik mis hem heel erg want het is nog maar kort geleden, maar ik ben blij dat ik met Anita hierover kan praten. Zij begrijpt me goed. Ik moet mijn Nederlands blijven oefenen want ik vind het nog steeds een moeilijke taal om te spreken”, laat ze weten. Iraceema spreekt Nederlands met haar dochter, maar geeft toe dat beiden wel vaak in het Spaans overgaan. “Ik kom hier elke maand om Nederlands te praten en te leren.” Anita spreekt van “een verrijking van mijn leven”. Als oud docent Nederlands wil ze er zijn voor de mensen. “Ik woon sinds een paar jaar weer in Rijswijk, waar ik ben geboren en ben opgegroeid. Toen ik hoorde van dit initiatief heb ik mijzelf meteen aangemeld.” Ze houdt van de Nederlandse taal en ervaart het als een ‘voorrecht’ om nieuwe Nederlanders dit te leren. “Bovendien leer je er interessante mensen en andere culturen kennen”, stelt ze. ”Ik voer hier prachtige gesprekken met iedereen.” De kwieke Rijswijkse doet veel vrijwilligersactiviteiten voor de bibliotheek. “Vooral bezig blijven, mensen ontmoeten en helpen waar je kan, daar draait het bij mij om”, zegt ze met gepaste trots.

Taal verbroedert

Even verderop zit Margriet met Lucia uit Columbia. Ook Margriet is oud docent en wil buitenlanders de de Nederlandse leren spreken. “Ik ben met pensioen, maar blijf graag bezig met mijn vak. Met Lucia heb ik nu een heel fijn en open gesprek. Zij vertelt mij interessante verhalen over haar land. We ontmoeten elkaar vandaag voor het eerst en hopelijk zien we elkaar volgende maand opnieuw.” Vrijwilligster Thelma en Nahid uit Iran praten over de nare en penibele situatie in Iran, en aan de drukst bezette tafel treffen we de Ierse Carolyn, de Nederlandse Hetty en Alie, de Oekraïense Tanya en de Iraanse Narges in een zeer geanimeerd gesprek met elkaar. Een ding is zeker bij het taalcafé: taal verbroedert!

Meer informatie: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/leven-lang-leren/taalhuis/taalcafe.html.