‘Voor het eerst sinds maanden een frisse periode’

Weer
Er is niet alleen regen, maar ook wat zonneschijn voorspeld voor de komende dagen.
Er is niet alleen regen, maar ook wat zonneschijn voorspeld voor de komende dagen. (Foto: Pixabay)

Na maanden met warm weer zijn de jas en paraplu komende dagen weer nodig. Ook blaast een stevige noordwestenwind frisse lucht naar ons land. In Rijswijk wordt het morgen maximaal 15 graden. Tot en met zondag zijn er veel regenbuien voorspeld.

Met maxima van 15 à 16 graden is het aan de koude kant voor half september, maar bijzonder is het niet. Gemiddeld is het in deze tijd van het jaar 18-20 graden, maar dagen van 15 graden horen ook zeker bij het midden van september. Ter indicatie: de datum-kouderecords voor De Bilt liggen deze dagen op 12 à 13 graden. Daar blijven we nu ver uit de buurt.

Laatste frisse periode eind mei

Het frisse weer zal vooral erg wennen zijn na meerdere warme maanden. De laatste periode dat het meerdere dagen op rij kouder was dan normaal dateert van eind mei. Daarna lag de temperatuur vrijwel alle dagen boven normaal en in de tweede helft van augustus en begin september was het zelfs 3 graden warmer dan gemiddeld. Nu stappen we over naar een aantal dagen met temperaturen van 3 graden onder normaal.

Weer warmer

Toch lijkt het relatief koude weer niet lang te duren. Na het weekend neemt de buiigheid af en wordt het langzaam weer wat warmer. Vanaf woensdag worden weer normale temperaturen van een graad of 19 verwacht.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur, Weeronline.