‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’

Weer
Paraplu's ter decoratie in winkelcentrum De Bogaard.
Paraplu's ter decoratie in winkelcentrum De Bogaard. (Foto: EvE)

De natste maand van het jaar is niet de maand waarin het de meeste uren regent. De meeste neerslag valt gemiddeld namelijk in augustus met zo’n 88 mm, maar verreweg de meeste regenuren staan op naam van december.

In de maanden juli tot en met december valt eigenlijk nagenoeg eenzelfde hoeveelheid regen gemiddeld over het land. Dit is wel verschillend opgebouwd. In juli valt de meeste regen in het binnenland en in de maanden die volgen valt de meeste regen in de kustgebieden. Dit komt doordat de warme zee zwaardere buien veroorzaakt in de kustgebieden. In december neemt het verschil tussen kust en binnenland weer af, omdat de zee dan al flink is afgekoeld.

Augustus natste maand

In juli valt landelijk gemiddeld 80 mm, in augustus valt 88 mm en in september is het met 79 mm gemiddeld net wat droger. Dit jaar is het juist heel nat in september, na extreme droogte in juli en augustus. Maar volgens het klimatologisch gemiddelde is augustus de natste maand van het jaar.

April droogst

In oktober neemt de hoeveelheid neerslag gemiddeld weer toe naar 84 mm en in november valt normaal zo’n 82 mm. In de laatste maand van het jaar valt gemiddeld over het land 87 mm. Ter vergelijking: de droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 41 mm.

Evenveel neerslag, maar niet evenveel regenuren

Hoewel er in de tweede helft van het jaar maandelijks ongeveer een even grote hoeveelheid regen valt is het aantal regenuren zeker niet gelijk. In augustus zijn er veel meer droge perioden dan later in de herfst. Dit komt doordat de neerslag in augustus vaak valt uit heftige kortdurende buien, terwijl het in november en december vaker en langdurig (licht) regent.

Gemiddeld over het jaar regent het in ons land zo’n 8 procent van de tijd. In december is dit met 11 procent hoger en in juli en augustus is dit met 5,5 procent flink lager. September en oktober zitten op 7 à 8 procent van de tijd en november op 10 procent.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur, Weeronline.