Eerste Strandwalbeurs voor Rijswijkse ondernemers een feit

Werken
Wethouder Werner van Damme tijdens zijn speech op de eerste Strandwalbeurs.
Wethouder Werner van Damme tijdens zijn speech op de eerste Strandwalbeurs. (Foto: Debbie van Eijk)

Woensdag 7 september vond de eerste Strandwalbeurs plaats, georganiseerd door de Rijswijkse ondernemersvereniging BBR. Alle Rijswijkse ondernemers waren uitgenodigd. De Strandwalbeurs is in het leven geroepen om Rijswijkse ondernemers de kans te geven met elkaar te netwerken en elkaar zo te versterken. Wethouder Werner van Damme (VVD, Financiën, Economische zaken, Voorkomen ondermijning, Bedrijfsvoering en Dienstverlening) opende de beurs met een toespraak.  

Hierin prees de wethouder de Rijswijkse Schouwburg als een van de parels van Rijswijk. Het Strandwalfestival is óók een parel, want het verbindt iedereen in Rijswijk: ondernemers, gemeente en inwoners. Van Damme weet waar hij het over heeft: “Ik kwam zelf op het Strandwalfestival met mijn kinderen, toen ik hier net kwam wonen.” 

Ondermijning en evenementenbeleid

Van Damme benadrukte ook het ontzettend eervol te vinden om wethouder te mogen zijn. “Ik verzeker u dat ik mij sterk maak voor een goede regionale, bestuurlijke samenwerking.” Hij noemde ook voorbeelden: een recente bestuursovereenkomst met Delft voor studentenhuisvesting in Rijswijk en diverse scale-ups. “Ondernemers dragen bij aan een gezonde groei van de stad”, is zijn overtuiging. Daarnaast benoemde hij twee punten uit zijn portefeuille als wethouder: ondermijning en evenementenbeleid.

“Met ‘ondermijning’ worden de gevolgen bedoeld van criminaliteit, waarbij grenzen tussen de boven- en onderwereld vervagen. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Ik wil hier actief voorlichting over geven.” Over evenementenbeleid: “Evenementen dragen bij aan de sociale cohesie in een stad. Ondernemers dragen bij aan de levendige dynamiek in de stad. Tijdens het Strandwalfestival kan iedereen met eigen ogen zien wat Rijswijk in huis heeft.”

Bestuur BBR

Na de openingsspeech van Van Damme kwamen de bestuursleden van de BBR aan het woord. Zij gaven uitleg over wat de BBR doet. Zo denken ze na over vraagstukken als de energietransitie en mobiliteit, maar ondersteunen ook ondernemers in samenwerking met de gemeente op het gebied van, bijvoorbeeld, cybercriminaliteit.

‘Geef nooit korting!’

Na de introducties van de bestuursleden, volgde een onderhoudend optreden van Jos Burgers, een spreker die jaarlijks zo’n 150 optredens verzorgt en bekend is van boeken als ‘Geef nooit korting!’, ‘Wacht niet op de wind, ga roeien!’ en quotes als “Wie nooit belazerd wordt, is niet goed genoeg van vertrouwen.”

Na afloop van Burgers’ optreden was er nog gelegenheid voor de aanwezige ondernemers om, onder het genot van een hapje en drankje, met elkaar kennis te maken.