Gymjuf Ellen neemt afscheid na 44 jaar

Werken
Gymjuf Ellen is verrast als de kinderen om haar heen het naambordje onthullen
Gymjuf Ellen is verrast als de kinderen om haar heen het naambordje onthullen (Foto: RH)

Van links, naar rechts, sprongen en dansten de 350 leerlingen van de Piramideschool al zingend ter ere van het afscheid van hun geliefde gymjuf Ellen. En dat allemaal in de gymzaal, die vanaf vandaag de ‘Juf Ellen gymzaal’ is genoemd, getuige een echt straatnaambordje aan de muur.

Door Robert Heijdemann

“Ik ga jullie missen”, sprak Ellen Houdijk. “Wij u ook”, reageerden een aantal leerlingen spontaan. Alle zestien groepen maakten een cadeau, dat ze aan hun gymjuf gaven. De kleintjes van groep 1 en 2 en de al groten van groep acht. Sommigen hadden zelfs thuis een mooie tekening voor haar gemaakt.


Alle 16 groepen gaven een cadeau. - RH

Leuke gymjuffen

Als kind wist Ellen al dat ze gymjuf wilde worden. “Een kennis van mijn ouders was gymleraar en die vertelde daar altijd zo enthousiast over. Daarnaast had ik op school altijd leuke gymjuffen en gymmeesters”, vertelt ze. Ze volgde op de H.A.L.O (Haagse Academie voor Lichamelijke Oefening) aan de Haagse Laan van Poot haar vierjarige opleiding. “En dat niet alleen, ik leerde daar ook mijn man kennen. Beiden gaven we al die jaren gymonderwijs”, vult ze aan.


Zoekplaatje: waar zit gymjuf Ellen? - RH

Les aan moeders

In 1978 kwam ze bij de Titus Brandsmaschool, een voorloper van de huidige Piramideschool aan de P.C. Boutenslaan 2, vlak bij het station. “In het begin gaf ik les op drie scholen en liepen we met de kinderen half Rijswijk door naar de Marimbahal. Met een eigen gymzaal is er meer tijd voor het gymmen. Ook heb ik veel contact met de leerkrachten van de groepen”. In die 44 jaar gaf ze duizenden kinderen gymles. “Ik zie ook moeders die ik nog in de les heb gehad”, voegt ze lachend toe.

Passie

De zestien groepen krijgen tweemaal in de week gymles. Het geven van gymles is een passie voor Ellen. “Graag zou ik zien dan de kinderen meer les krijgen”. Ze weet zich daarbij gesteund door Eric Scherder. “Hij toonde aan dat lichaamsbeweging heel belangrijk is voor een gezond lichaam en een gezonde geest. In veel televisieprogramma’s heeft hij dat toegelicht.” Ellen heeft in de loop der jaren ervaren dat veel kinderen steeds minder bewegen. 


De 350 leerlingen dansen, springen en zingen. - RH

Ze is daarom ook blij dat de gemeente de sportdag, waar kinderen proeflessen krijgen in verschillende sporten, en de zwemsportdag organiseert. De naschoolse sportactiviteiten en de sportinstuiven op woensdag zetten de kinderen in beweging. “Het zou helemaal mooi zijn als elke school een eigen gymzaal zou hebben en meer kinderen lid zijn van een sportvereniging”.

Echt afscheid?

Ellen neemt afscheid als gymjuf, maar niet van de Piramideschool. Ze gaat ‘Schrijfdans’ geven aan kleuters van groep 1 en 2. “Dat is spelenderwijs de kleuters voorbereiden op het schrijven in groep 3. Veel kinderen spelen minder buiten waardoor hun motoriek minder is ontwikkeld. Hierdoor ervaren ze problemen met het leren schrijven. Met liedjes, verf, scheerschuim en krijtjes gaan we aan de gang. Bijvoorbeeld met twee vingers wijzen naar een geschilderd zonnetje”. Ze heeft er al zin in om aan de gang te gaan, immers de kinderen in beweging zetten, dat is haar passie!