Rijswijks bedrijf ontsloeg thuiswerker die cameratoezicht weigerde

Werken
De thuiswerker voelde zich niet op zijn gemak als hij 9 uur per dag door een camera in de gaten werd gehouden.
De thuiswerker voelde zich niet op zijn gemak als hij 9 uur per dag door een camera in de gaten werd gehouden. (Foto: Pixabay)

Een Nederlandse vestiging van een Amerikaans softwarebedrijf, gevestigd in Rijswijk, heeft ten onrechte een werknemer ontslagen omdat hij weigerde de hele werkdag zijn camera aan te zetten. Daarom moet dit bedrijf nu 68.000 euro aan ontslagvergoedingen betalen. Dat oordeelde de kantonrechter in Tilburg.

De man werkte sinds begin 2019 als telemarketeer in dienst van de Nederlandse vestiging van het bedrijf Chetu. Voor zijn werk moest hij nieuwe klanten werven. Hij werkte vanuit huis. Op 23 augustus 2019 kreeg hij per e-mail te horen dat hij de hele werkdag ingelogd moest zijn in een virtual classroom, zijn scherm moest delen en zijn camera aan moest laten staan. 

Niet op gemak

De man reageerde twee dagen later met het volgende bericht (vertaald uit het Engels): “Ik voel me niet op mijn gemak als ik 9 uur per dag door een camera in de gaten word gehouden. Dit is een inbreuk op mijn privacy en ik voel me echt ongemakkelijk. Daarom staat mijn camera niet aan. Op mijn laptop kun je nu al alle activiteiten volgen en ik deel mijn scherm.”

Ongehoorzaam gedrag

Na nog twee verzoeken, op iets meer dringende toon, om zijn camera aan te zetten, ontving de thuiswerker de volgende tekst per mail van zijn werkgever: “Hi [Naam verzoeker], Uw dienstverband wordt hierbij beëindigd. Reden: Weigering om te werken; Insubordinatie (ongehoorzaam gedrag, red).”

Hi, uw dienstverband wordt hierbij beëindigd

De kantonrechter heeft nu geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig was. Er worden drie eisen gesteld aan een ontslag op staande voet: 1. Er moet sprake zijn van een dringende reden, 2. op grond daarvan moet onverwijld zijn ontslagen en 3. die reden moet tijdig en voldoende duidelijk aan de werknemer zijn meegedeeld. 

Nooit werk geweigerd

Chetu schoot hierin te kort: de mail waarin het ontslag werd medegedeeld, gaf nauwelijks informatie over de reden van het ontslag. Bovendien heeft de werknemer nooit het werk geweigerd dat hij diende uit te voeren. 

Schadevergoeding

Omdat Chetu de ex-werknemer onterecht op staande voet ontsloeg en daarmee ‘ernstig verwijtbaar’ handelde, moet het bedrijf hem een vergoeding van 50.000 euro betalen. Daarnaast heeft de man recht op een schadevergoeding ter grootte van de opzegtermijn van 8400 euro, en een transitievergoeding van 9500 euro. Daarmee komen de ontslagvergoedingen samen op zo’n 68.000 euro. Ook moet het bedrijf de man nog wat achterstallig salaris en vakantiedagen betalen.