Chauffeurs zorgtaxi voeren actie in Rijswijk

Werken
Chauffeurs uit heel Zuid-Holland waren bij de actiebijeenkomst van FNV in De Compagnie aan de Geestbrugkade.
Chauffeurs uit heel Zuid-Holland waren bij de actiebijeenkomst van FNV in De Compagnie aan de Geestbrugkade. (Foto: Robert Heijdemann)

Vanuit heel Zuid Holland kwamen chauffeurs van zorgtaxi’s naar Rijswijk. In de Compagnie is woensdag 30 november een actiebijeenkomst tegen het CAO eindbod van de wergevers. “Wij willen doorbetaling bij ziekte vanaf de eerste dag en een loonsverhoging van 12,5%”, vertelt Monique. Zij rijdt al vijf jaar op de zorgtaxi.

De chauffeurs, die dagelijks rijden om zieke mensen naar de dokter of ziekenhuis te brengen, kinderen naar school en gehandicapten naar hun dagbesteding, zijn teleurgesteld. “Wij voelen ons niet serieus genomen. Vaak maken we al meer uren omdat collega’s ziek zijn, maar enige erkenning krijgen we niet”, vult Corrie aan, zij rijdt al 15 jaar.

Wachtdag bij ziekte

Op 14 oktober brachten de werkgevers van deze chauffeurs hun eindbod uit in de CAO-onderhandeling. “Een loonsverhoging van 8% is een aanfluiting, daar kunnen we net de gestegen zorgpremie van betalen”, meldt één van de aanwezigen. Grote instemming in de zaal. “Onder de 12% is elk bod een lachertje, je kan de inflatie niet eens dekken.” Ze zijn het unaniem met elkaar eens, dat er 100% doorbetaling bij ziekte moet komen, vanaf de eerste dag. Dus de eerste wachtdag voor eigen risico moet van tafel. “We rijdens veel zieke mensen, als wij dan ziek worden moeten we de eerste ziektedag nog zelf betalen ook. Als de werkgevers hun bod niet aanpassen willen de vakbonden een ledenstemming houden en de stakingskas openen.