Er slingeren nog wat niet-opgehaalde fietsen rond op het terrein achter de bouwschutting. Rechtmatige eigenaren kunnen zich melden bij de gemeente.
Er slingeren nog wat niet-opgehaalde fietsen rond op het terrein achter de bouwschutting. Rechtmatige eigenaren kunnen zich melden bij de gemeente. (Foto: Tino van Dam)

Voorbereiding sloop Sterpassage in volle gang, winkels gewoon bereikbaar

Winkelen

Na de transformatie van het Bogaardplein, treedt nu bijna de volgende fase van het Masterplan In de Bogaard in werking: de sloop van de Sterpassage. Hiermee wordt plaatsgemaakt voor The Orchard I. Voor de passage daadwerkelijk fijngeknepen gaat worden - een geluidsarme sloopmethode -,  moeten echter eerst de nodige voorbereidingen worden getroffen.

Door Debbie van Eijk

Maandag 15 augustus werd er gestart met het plaatsen van tijdelijke bouwhekken. Daarbinnen werd gewerkt aan het aanpassen en verwijderen van de bestrating. Dat gebeurde niet altijd even subtiel: de fietsenrekken werden bijvoorbeeld uit de grond getrokken met de fietsen er nog aan vast. En nog steeds slingeren er fietsen rond, getuige de foto bij dit artikel. 

Maandag 29 augustus is in de Steenvoordelaan gestart met het plaatsen van de definitieve bouwschutting. Die wordt uitgebreid naar de Pr. Willem Alexander Promenade en Pr. Johan Friso Promenade. In totaal duurt dit ongeveer drie weken. 

Bereikbaarheid winkels

De winkels zijn gewoon bereikbaar, en blijven dat ook daarna. Beide promenades blijven - iets versmald - open voor voetgangersverkeer. Daarnaast zijn winkels als Hoogvliet, Big Bazar en Kruidvat ook vanaf de Generaal Spoorlaan te voet bereikbaar. 

Over een paar weken start de sloop van de Sterpassage dan echt, volgens de planning. Dit zal duren tot begin december. In maart 2023, na voorbereidende werkzaamheden, kan dan gestart worden met de realisatie van The Orchard I, een appartementencomplex met uitsluitend koopwoningen op de verdiepingen en winkels op de begane grond. Het gebouw, dat vernoemd is naar de Bogaard (’orchard’ betekent ‘boomgaard’) zal meer dan 400 appartementen, ruim 200 parkeerplaatsen, een gezamenlijke daktuin en 1.000 fietsparkeerplaatsen bevatten.

Wat die fietsen betreft: waarom slingeren die eigenlijk nog rond op het afgezette terrein? “Er is gepoogd de eigenaren van deze fietsen op de hoogte te stellen van de aanstaande verbouwing”, laat de gemeente Rijswijk desgevraagd weten. Hiervoor heeft de gemeente de standaardprocedure gevolgd bij het verwijderen van fietsen: twee maanden vóór het bouwterrein werd, zijn er waarschuwingsborden geplaatst bij de fietsrekken. “Veel mensen hebben hier gehoor aan gegeven en hun fiets opgehaald.” Na het verwijderen en verplaatsen van de fietsenrekken, hebben de toen achtergebleven fietsen nog twee tot vier weken buiten de bouwhekken gestaan. Uiteindelijk is, omwille van de verkeersveiligheid, besloten deze fietsen binnen de bouwplaats te zetten. 

Fiets ophalen

Het is nog steeds mogelijk voor eigenaren om hun fiets op te halen. Hiervoor kunnen de rechtmatige eigenaren zich melden bij de gemeente Rijswijk. De overgebleven ‘weesfietsen’ worden later verwijderd: wanneer precies, is nog niet bekend.

Afbeelding
Auto over de kop na aanrijding tegen boom Generaal Spoorlaan Rijswijk Politie 20 uur geleden
Afbeelding
Van Zilverschoon tot Huis te Landelaan: gezelligheid in Rijswijk op Burendag Cultuur 24 sep, 22:25
Afbeelding
Rijswijker Mike Teekens bemachtigt 2e plaats in Rijk Zwaan Loop Sport 24 sep, 21:11
Afbeelding
Zo komt de Steenlaan eruit te zien met brede, geasfalteerde fietspaden Algemeen 24 sep, 19:44
Afbeelding
Met deze 4 bijzondere exposities viert Galerie Arti Shock haar 50-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 14:53
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Grote woningbrand in de Rijklof van Goensstraat in Den Haag 112-nieuws 24 sep, 10:55
Afbeelding
De Haagse Hogeschool opent Stagepunt tegen stagediscriminatie Algemeen 24 sep, 09:03
Afbeelding
Rijswijk stemt unaniem voor meer mankracht politie Politiek 24 sep, 06:45
Afbeelding
Voor het eerst dit jaar geen kwartaaltoekenning Cultuurfonds Zuid-Holland voor kunst- of cultuurproject in Rijswijk Cultuur 23 sep, 21:48
Afbeelding
Deze 26 woningen in Rijswijk kun je 1 oktober bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag Algemeen 23 sep, 16:48
Afbeelding
Mooie en respectvolle herdenking ‘Vrede van Rijswijk’ in Oude Kerk Algemeen 23 sep, 14:13
Afbeelding
Lezing over de geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje op 27 september Historie 23 sep, 12:44
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.