Aantal winkels in Rijswijk gegroeid

Winkelen
Het aantal groentewinkels in Nederland was op 1 januari 2022 hoger dan een jaar eerder.
Het aantal groentewinkels in Nederland was op 1 januari 2022 hoger dan een jaar eerder. (Foto: Pixabay)

In 2021 steeg het aantal winkels in Nederland. Dat was voor het eerst sinds 2010. Ook in Rijswijk groeide het aantal winkels, met 1.8%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek).

Vooral het aantal winkels dat voedsel verkocht nam toe. Winkels in brood, banket en zoetwaren stegen met 4,7 procent het meest in aantal. Daarna volgen supermarkten en winkels in overige voedingsmiddelen (beide 4,4 procent). 

Verschil in type winkel

Het aantal winkels met non-foodproducten bleef nagenoeg gelijk. Wel namen sommige soorten winkels toe, en andere juist af. Zo openden er meer doe-het-zelf-winkels en groentewinkels, maar nam het aantal winkels met computer en software en het aantal schoenenwinkels juist af. Boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren daalden het sterkst in aantal. In vier jaar tijd was de afname van dit soort winkels niet zo groot geweest. 

Rijswijk

In Rijswijk was het aantal winkels op 1 januari 2022, 1,8% hoger dan een jaar eerder. Dat is een sterkere groei dan in Den Haag (1,5%), maar een minder sterke groei dan in Delft (3,4%) en een veel minder sterke groei dan in Leidschendam-Voorburg (13,3%). Toch steekt het percentage voor Rijswijk nog wel boven het provinciaal gemiddelde (1,5%) uit.