‘Selamat datang’: Een kijkje op de Pasar Malam Rijswijk

Winkelen
Sari, Linda en Willem-Jan verkopen allerlei Aziatisch, langer houdbaar eten.
Sari, Linda en Willem-Jan verkopen allerlei Aziatisch, langer houdbaar eten. (Foto: Rodi.nl)

Liefhebbers van de Indische cultuur kunnen dit weekend hun hart ophalen tijdens de Pasar Malam in de Broodfabriek in Rijswijk. Met meer dan 70 kraampjes is er 5 en 6 november genoeg te zien, te kopen en vooral: te eten. 

De verkoopstands bevatten van alles: van beeldjes, schoonheidsproducten en gebatikte kleding, tot alles wat zo kenmerkend is aan de Indische cultuur. 


‘Selamat datang’ betekent ‘welkom’. - Rodi.nl

Typisch Indisch

Zoals bijgeloof - er zijn genezende stenen, geluksbrengende armbandjes en krissen te koop. Maar ook de trots van Indo’s op hun roots; deze wordt zichtbaar in T-shirts en petjes met ‘Indo’ erop. Ook de derde generatie loopt hier rond. Verder wordt de typisch Indische heimwee naar tempo doeloe zichtbaar in sommige objecten. Zo wordt op de omslag van een boek Jakarta nog Batavia genoemd. En natuurlijk is er op deze pasar eten, eten en nog eens lekker eten.

Foodkraampjes

Bij de foodkraampjes staan lange rijen. De nasi goreng, bapao’s en pasteitjes zijn niet alleen om van te watertanden; het is ook nog eens mooi om te zien hoe enorme martabak telors vlak voor je ogen worden gebakken. 


Van dichtbij zien klanten hoe hun eten wordt bereid bij de diverse foodkraampjes. - Rodi.nl


Spekkoek in allerlei soorten en maten. - Rodi.nl


Van saté tot maiskoek: er zijn veel stands met vers eten. - Rodi.nl

Achter een kraampje met lang houdbaar voedsel, voornamelijk veel Aziatische snoeperijtjes als caloriearme brownies en sachets om verse milkshakes mee te maken in de blender, zijn Sari en haar gezin druk in de weer om hun klanten te bedienen. 


Erwin verkoopt exotische planten uit Azië. - Rodi.nl

Even verderop staat Erwin. Hij verkoopt Aziatische planten, zoals de papayaplant, maar ook serehplanten, orchideeën en melati.


Urmila maakt al jarenlang pointillistische cone art. - Rodi.nl

Naast kleding, wierook en cd’s is er nog veel meer non-food te koop. Zo heeft Urmila uit Zoetermeer haar handgemaakte cone art uitgestald. Met dot painting, een soort pointillisme, versiert ze stenen en schelpen. Haar kunst is niet alleen esthetisch mooi en kleurrijk, maar zit ook vol symboliek. “Ik werk vooral intuïtief,” vertelt ze. “Alles wat ik maak heeft wel iets spiritueels.” Ze wijst op een steen met 7 kleuren: “Deze is een afspiegeling van de 7 chakra’s; 7 energiegebieden in je lichaam.” Urmila werkt ook veel met veren die ze vindt op straat: “Waar je een veer ziet is een engel geweest, zegt men weleens.” En stenen. “Dan vind ik een steen op straat die mooi en lekker voelt, en ga ik hem beschilderen.” 

Het is een van de vele stands met handgemaakte, unieke producten.


Balinese dans door danseressen van Wahana Budaya Nusantara. - Rodi.nl


Een optreden van Indorock-formatie The Streetrollers. - Rodi.nl

Op een podium met tientallen stoelen ervoor, worden muzikale optredens gegeven. Een band treedt op en er worden Balinese dansen opgevoerd. Het publiek geniet zichtbaar. 

Kortom, wie op zoek is naar een warme plek in Aziatische sferen, vindt die dit weekend in de Broodfabriek in Rijswijk.