Doe-het-zelf-winkel Ad Schilperoort en Lenta failliet verklaard

Winkelen
De vestiging van de failliet verklaarde doe-het-zelfwinkel Ad Schilperoort aan de Herenstraat in Rijswijk op 15 december 2022.
De vestiging van de failliet verklaarde doe-het-zelfwinkel Ad Schilperoort aan de Herenstraat in Rijswijk op 15 december 2022. (Foto: Robert Heijdemann)

Doe-het-zelfwinkel Ad Schilperoort en Lenta is failliet verklaard. Concurrentie van internet en minder doe-het-zelvers deden de winkelketen waarschijnlijk de das om. Op dinsdag 13 december werd het faillissement uitgesproken door de rechtbank in Den Haag. De komende twee maanden gelden als afkoelingsperiode. In die tijd onderzoekt de curator wat er met de winkels moet gebeuren.

Ad Schilperoort en Lenta heeft twee vestigingen in Rijswijk: al jaren is deze doe-het-zelfwinkel gevestigd in de Herenstraat en aan de Steenvoordelaan (Bogaard). Begin 2022 verhuisde Schilperoort naar een andere vestiging in de Bogaard, omdat het gedeelte waar zij gevestigd waren, gesloopt werd. Bij de opening van het nieuwe filiaal in januari vertelde Onno Schilperoort, een van de zonen van oprichter Ad Schilperoort, hoe hij met zijn broers Remco en Ivo hun vader na schooltijd al hielp in de winkel. Elk verfblik, hangslot of zaag wisten zij feilloos te vinden. “Het vak kregen we met de paplepel ingegoten.”

In totaal heeft de onderneming zeven vestigingen, ook in Delft, Den Haag en Voorburg. In deze winkels verkoopt de onderneming ijzerwaren, gereedschappen en doe-het-zelfartikelen. Daarnaast verkopen zij bijvoorbeeld beveiligingsartikelen, naamplaten, sleutels, verlichting en tuinartikelen.

Inflatie, concurrentie en minder doe-het-zelven

In juli 2022 haalde Schilperoort in de Bogaard nog het landelijke nieuws, in een artikel van NRC over de inflatie. In dat artikel benoemde Onno Schilperoort de teruglopende inkomsten door de opkomst van het internet en ‘de goedkope klusjesman’, maar ook het feit dat jongere generaties steeds minder doe-het-zelven: “Jongelui weten niet meer hoe ze een lamp moeten ophangen”, zei hij in dat artikel. “Of ze kopen iets en brengen dat terug. ‘Oh, m’n vader had ’t al gekocht’, zeggen ze dan. Dat maakte ik tot voor kort nooit mee. En vervolgens gaan ze naar de Action.”

Voortzetten?

De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor voorzetting van de ondernemingen en voor een doorstart. Ook onderzoekt de curator de mogelijkheden voor verkoop van onderdelen. Geïnteresseerde partijen in een doorstart van de onderneming, kunnen contact opnemen met de curator via r.brunninkhuis@burenlegal.com of met Ashley Snel via a.snel@burenlegal.com.

Schuldeisers en leveranciers

Schuldeisers kunnen hun vordering(en) bij de curator indienen. Dat kan via de speciaal daartoe ingerichte faillissementspagina’s onder “Vordering indienen”. Deze pagina’s kunnen gevonden worden via https://www.burenlegal.com/nl/faillissementen. Via deze pagina’s kunnen zij ook tips en onregelmatigheden met betrekking tot het faillissement melden.

Afkoelingsperiode

De Rechtbank Den Haag heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. Gedurende deze periode kunnen leveranciers eventuele rechten op de inboedel van de B.V. niet uitoefenen. De curator zal zich eerst een beeld moeten vormen van de omvang van de boedels en de rechten die verschillende partijen daarop hebben.

Gevolgen voor werknemers

De curator heeft de werknemers moeten ontslaan. Gedurende de opzegtermijn van maximaal 6 weken, blijven zij in dienst. Zij krijgen voor zover daar recht op bestaat hun salaris en vakantiegeld over deze resterende periode betaald via de UWV-loongarantieregeling. De curator heeft het UWV reeds ingelicht. UWV start zo snel mogelijk een registratieprocedure om de salarissen te kunnen uitbetalen.