Sterpassage krijgt deel 18 miljoen euro kabinetssteun

Winkelen
Op de plek van de voormalige Sterpassage komen twee grote gebouwen waar mensen kunnen wonen, winkelen en uitgaan.
Op de plek van de voormalige Sterpassage komen twee grote gebouwen waar mensen kunnen wonen, winkelen en uitgaan. (Foto: Archief/Nico van Geresteijn)

Negen gemeenten in Friesland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Zuid-Holland krijgen geld van minister Micky Adriaansens om hun winkelgebied of -straat te verbeteren. In totaal gaat het om 18 miljoen euro. Rijswijk is een van de drie gemeenten in Zuid-Holland die een bedrag krijgt toegekend. Hiermee wordt de Sterpassage in winkelcentrum Bogaard aangepakt. 

Door online winkelen staat de detailhandel onder druk, is de overweging van de Rijksoverheid. De kabinetssteun moet ervoor zorgen dat gemeenten bijvoorbeeld kunnen zorgen voor meer groen of horeca, woningen inpassen en winkelstraten via looproutes fysiek beter met elkaar kunnen verbinden.

Metamorfose

In het gebied van de Sterpassage is begonnen met een ingrijpende metamorfose. Het overdekte winkelcentrum is onlangs gesloopt. In de vrijgekomen ruimte komen twee gebouwen, The Orchard I en The Orchard II. Het gebied krijgt winkels, horeca, maar voor ongeveer een derde ook nieuwe woningen.

Groen en horeca

Barcode Architects en De Zwarte Hond zijn de architecten van de gebouwen. In het gebouw dat door Barcode is ontworpen, komen terrassen die deels met groen worden ingericht. Het tweede gebouw heeft twee woontorens van verschillende hoogten, met een groen en toegankelijk dak. Ook hier ontstaat een terras dat groen wordt ingericht. 

De transformatie van puur een winkelcentrum naar een levendig en groen stadscentrum duurt in totaal ongeveer drie jaar. 

Online én fysiek winkelen

Over de 18 miljoen euro steun, die een tweede toekenning is aan gemeenten vanuit de zogenoemde Impulsaanpak Winkelgebieden (totaalbudget: 100 miljoen euro), zegt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken): “Online en fysiek winkelen kunnen uitstekend naast elkaar bestaan. Digitalisering biedt extra kansen aan onze detailhandel en gemak aan consumenten. Daarnaast zijn en blijven mkb-ondernemers met een fysieke winkel ook aantrekkelijk, omdat voldoende consumenten producten eerst écht willen zien, proberen, voelen of proeven. De aantrekkelijkheid daarvan neemt toe als er sprake is van een compacte dorpskern of binnenstad met voldoende groen, horeca en een goede, opgeknapte omgeving qua bereikbaarheid, straten en panden. Met deze steun investeert het kabinet hierin dus lokaal vanuit een groter maatschappelijk én economisch belang.”

Vier rondes

In september 2022 ontvingen elf andere gemeenten (Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen) vanuit het kabinet al 22 miljoen euro. De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. De derde ronde van de regeling (26 miljoen euro) is open van 26 juni tot 4 september 2023.

Bron: Rijksoverheid.