Al een jaar simpelweg tevreden met tabakswinkel in de Herenstraat

Zakelijk
Joshua en Sam zijn met open armen in de Herenstraat ontvangen.
Joshua en Sam zijn met open armen in de Herenstraat ontvangen. (Foto: Marc Tangel)

Aan het eind van de Herenstraat, in het smalle deel, is sinds mensenheugenis de Primera tabaksshop Oud-Rijswijk te vinden. Afgelopen week was het een jaar geleden dat Sam (27) en Joshua (30) het stokje van de vorige eigenaar overnamen. Tot hun grote genoegen. En dat van de buurt. 

Door: Marc Tangel

Met een vliegende start begon het stel vorig jaar november in hun Primerawinkel in de Herenstraat. “Lekker druk, zodat we direct konden wennen”, grapt de 27-jarige Sam, die met haar vriend Joshua (30) de tabakswinkel bestiert. “Natuurlijk maakten we wel een paar beginnersfoutjes. Mijn stiefvader heeft een tabakswinkel in Den Haag en daar is veel vraag naar losse pakjes sigaretten. In deze winkel verkopen we meer volledige sloffen tabak, want wij hebben veel klanten die één keer in de twee weken erop uitgaan om boodschappen te doen. Dat wisten we de eerste maand niet. Soms vroegen klanten om aantallen die we niet eens op voorraad hadden. Zodoende hebben we die eerste maand wel eens ‘nee’ moeten verkopen, maar desondanks hebben de klanten ons met open armen ontvangen.”

Trouwe klanten 

Dankbaarheid. Dat is het woord dat in Sam en Joshua opkomt als ze terugdenken aan het eerste jaar in Rijswijk. “Ik vind het bijzonder dat de meeste klanten ons trouw zijn gebleven na de overname”, constateert Joshua. “Dat geldt ook voor de klanten die speciaal voor Rien, de vorige eigenaar, kwamen. Ik heb het zelf meegemaakt op één van de dagen dat ik hier vorig jaar was om ingewerkt te worden. Er kwam een klant naar me toe die vroeg of ik de boel kwam overnemen. Nadat ik dat bevestigde zei hij dat dit meteen de enige keer was dat ik hem zou zien. Hij woonde vroeger in Rijswijk, was inmiddels verhuisd, maar kwam speciaal nog naar Rijswijk om bij Rien tabak te halen. Nu die er mee stopte, vond hij het op zijn leeftijd ook niet meer nodig steeds heen en weer naar Rijswijk te gaan. Ik begreep dat volkomen, antwoordde dat ik dat ook zou doen als ik op die leeftijd een sigarenzaak in mijn eigen omgeving had. Dat vond hij zo’n eerlijk antwoord, dat hij nog steeds langskomt wanneer hij hier in de buurt is. Zoiets maakt me toch trots.” 

Deur dichttrekken

Ook Sam is de overstap goed bevallen. Tot vorig jaar werkte ze bij de jeugdbescherming, maar dit werk viel haar toch wel zwaar. “Ik heb het met veel passie gedaan, maar deze winkel past me beter”, vertelt ze. “Als ik hier ’s avonds de deur achter me dichttrek, is het werk klaar tot de volgende dag. Dat had ik in mijn vorige werk niet. Daar zat je ’s avonds toch nog altijd even te mailen, of met een schuin oog je telefoon in de gaten te houden. Dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel mis ik niet.” De overstap naar een tabakszaak werd Sam mede ingegeven door haar stiefvader, die in Den Haag de scepter over een Primerawinkel zwaait. “Dat doet hij al dertien jaar”, vertelt ze. “En hij gaat nog steeds met enorm veel plezier naar zijn werk. Dat inspireerde me. Als je een baan zoekt waarbij je wel veel bezig bent, maar die psychisch niet enorm zwaar is, dan is dit ideaal.”


Joshua en Sam zitten vol plannen voor de toekomst. - Marc Tangel

Elkaar groeten

Inmiddels voelt het stel zich helemaal opgenomen in de winkelstraat. “Onlangs werd ik dertig en die dag kwamen er allerlei klanten binnen om me te feliciteren. Zoiets vind ik toch heel bijzonder”, zegt Joshua. “Je hebt hier nog een gezellig dorpsgevoel. Als ik over straat loop kom ik altijd wel klanten van de winkel tegen en groeten we elkaar. Er zijn mensen die hun boodschappen speciaal in deze straat doen, omdat er nog tijd is voor een praatje bij de winkeliers. Die sociale functie vinden we belangrijk.”

Plannen genoeg

Als het aan het stel ligt, is dit eerste jaar er dan ook één van velen: “Het lijkt me heel leuk om dit nog heel lang te doen en wellicht in de toekomst uit te breiden naar een tweede winkel of een groter filiaal”, merkt Sam op. “Het hangt er natuurlijk vanaf hoe alles gaat lopen, maar we hebben plannen genoeg in ons hoofd.”