Rijswijkse ondernemer verhuist naar Plaspoelpolder.

Zakelijk
Sabine, Jan, Tommy en Werner bij de opening van het nieuwe bedrijfspand van Jarocells accu’s.
Sabine, Jan, Tommy en Werner bij de opening van het nieuwe bedrijfspand van Jarocells accu’s. (Foto: Robert Heijdemann)

In 2013 begon Jan Vermeulen zijn bedrijf Jarocells in de garage van zijn huis in De Strijp. Nu verhuist hij naar één van de nieuwe bedrijfsgebouwen in de Van Gijnlaan in de Plaspoelpolder. Reden voor een feestje waarbij ook wethouder Economische Zaken Werner van Damme aanwezig is.

door Robert Heijdemann

“In India heb ik veel ervaring opgedaan met energie uit accu’s. Terug in Nederland vroeg een vriend, een fervent visser, of ik geen draagbare accu kon maken om zijn boot en alle apparatuur van energie te voorzien wanneer hij dagen op het water is”, vertelt Jan Vermeulen. Inmiddels is Jan met zijn bedrijf Jarocells de acculeverancier voor onder meer campers, boten en scootmobielen. En nieuwe toepassingen dienen zich aan. Tijdens de opening meldt zich een boer die zijn maaimachine en tractoren elektrisch wil maken. We treffen ook de 83-jarige Hans ten Berghe. Hij was er al bij de in garage en denkt ook nu nog niet aan stoppen.

Zonnepanelen

Door de huidige ontwikkelingen wordt het terug leveren van zonne-energie aan het minder aantrekkelijk. Dan wordt het interessant om energie op de slaan voor eigen gebruik, zoals het ‘s nachts opladen van de elektrische auto. Afhankelijk van de behoefte vul je een rek met cassettes. “Ook werken we aan sterkere accu’s voor scootmobielen. Het is bekend dat de gebruikers hiervan meer kilometers willen afleggen op een volle accu”, legt Tommy Vermeulen uit.

lithium accu’s

In zijn tijd in India ontdekte Jan de grote voordelen van lithium accu’s. “We wilden de tuktuk elektrisch maken. Maar toen waren deze accu’s nog te duur. Maar het bleef mij bezighouden”. Uiteindelijk startte hij vanuit zijn garage met de doorontwikkeling van lithium accu’s als vervanging van de oude zware loodaccu’s. En met succes. Eerst voor de toepassing op zeilboten als vervanging van luidruchtige generatoren. De huidige lithium accu’s gaan langer mee, zijn licht van gewicht, krachtig en snel op te laden.

Belangrijke mijlpaal

“Het is een mijlpaal vandaag voor ons, zeven jaar geleden stonden we ook zo. Uit de garage gekomen, waar we veel prototypes hebben gebouwd, gingen we naar ons eerste echte bedrijfspand in Den Haag. Toen dachten we hier te blijven tot in de lengte der jaren vooruit met Jarocells accu’s. Maar tijden veranderen. We zijn gegroeid. Meer vraag en meer werk en zo groeiden we uit ons jasje”, vertelt Jan. En dan is het uitkijken naar wat anders. Waar wil je dan liever zitten dan hier in Rijswijk. We wonen ook met veel plezier un Rijswijk. Op de fiets kunnen we nu naar de zaak. Rijswijk heeft een geweldig ondernemersklimaat en geeft veel ondersteuning. Drie jaar geleden heeft Tommy mijn zoon de stap gemaakt om ook in de zaak te komen en is ook mede-eigenaar geworden”.

Groeiend vertrouwen

Wethouder Economische Zaken Werner van Damme is blij met de komst van Jarocells. “Hier wordt gebouwd aan de toekomst van de Plaspoelpolder. In de Frijdastraat wordt gesloopt. Dit gedeelte is al helemaal ontwikkeld, de Loods zit verderop. En het feit dat jullie je hier willen vestigen, dat getuigt van het groeiend vertrouwen in wat we doen in de Plaspoelpolder”, vertelt hij. “De batterij ontwikkeling is hét vraagstuk van deze tijd. Dit soort ontwikkelingen hebben we heel hard nodig.”

Groei voorwaarts

“We vieren vandaag een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ons familiebedrijf. De verhuizing symboliseert ook onze grote stap voorwaarts. Blijven vernieuwen en vooruitlopen op de ontwikkelingen van de markt”, stelt Tommy. Op een tafel in het pand ook natrium ion. Een nieuw type accu om snel te kunnen reageren op ontwikkelingen. “Samen als familie willen we successen behalen met dit familiebedrijf. Een reis met uitdagingen.”