Het bestuur van de EHBO vereniging Rijswijk poseert met de speciale vlag voor het honderdjarig bestaan, die ze heeft ontvangen van de landelijke KNV EHBO. Burgemeester Bas Verkerk is aandachtig toeschouwer.
Het bestuur van de EHBO vereniging Rijswijk poseert met de speciale vlag voor het honderdjarig bestaan, die ze heeft ontvangen van de landelijke KNV EHBO. Burgemeester Bas Verkerk is aandachtig toeschouwer. (Foto: Frans Limbertie)

EHBO Rijswijk viert 100-jarig jubileumfeest bij ‘best bewaarde geheim van Rijswijk’

Zorg

De coronamaatregelen beletten vorig jaar de viering van het honderdjarig bestaan van de Rijswijkse EHBO vereniging. Maar met een jaartje vertraging was afgelopen zaterdag dan eindelijk het moment gekomen om uitgebreid aandacht te besteden aan hun jubileumfeest. Plaats van handeling: het Museum Bescherming Bevolking.

Door Frans Limbertie

Als je het hebt over het best bewaarde geheim van Rijswijk, weet elke Rijswijker meteen dat het gaat om het bunkercomplex in de bossen van Overvoorde. Zaterdag 17 september wordt het bemand door de leden van de Rijswijkse EHBO vereniging, die na een smakelijke lunch op vakkundige wijze over het terrein worden rondgeleid door de museumgidsen. Eerder deze ochtend zijn ze welkom geheten door voorzitter Guido Bronkhorst, die in zijn welkomstspeech refereerde aan het feit dat zijn vereniging alle veranderingen heeft weten te doorstaan en hulpverlening nog steeds van cruciaal belang is.

Mooie club mensen

Wendy Zuiderwijk-Bellekom is al 31 jaar verbonden aan de vereniging, waarvoor ze onder andere secretaris was. Voor haar bijna een familiebedrijf, want haar vader Andre was er in het verleden voorzitter. Ook is Wendy al twintig jaar assistent bij de lessen die worden gegeven en houdt ze samen met penningmeester Nettie Zalm de fotoarchieven bij. “Heerlijk om dit allemaal te doen voor deze mooie club mensen”, vertelt ze enthousiast. Wendy is blij dat ze vandaag eindelijk hun feestje kunnen houden en noemt de locatie een duik in het verleden die onnavolgbaar is. “Deze plek lijkt los te staan van ons werk, maar hier is wel goed te zien hoe de hulpverlening er in de oorlog uitzag.” 

Vijf à zes bijeenkomsten per jaar zijn van cruciaal belang

EHBO Rijswijk heeft helaas geen eigen pand. De maandelijkse bijeenkomsten waren jarenlang in de bibliotheek, maar die verhuist naar het Huis van de Stad en daar is geen plek voor hun vereniging. “Maar we hebben een nieuwe ruimte gevonden bij Basisschool het Kristal in Steenvoorde Zuid”, zegt Wendy. “Tussen september en mei is er één keer per maand een les en die kan over verschillende onderwerpen gaan. We hebben nu rond de tachtig betalende leden, maar nieuwe leden zijn natuurlijk altijd van harte welkom. Als je bij ons je EHBO-diploma geldig wilt houden, zijn de vijf à zes bijeenkomsten per jaar van cruciaal belang. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.” Secretaris Marion Wennekes laat weten dat je tijdens de opleiding leert met een AED om te gaan, maar ook wat je moet doen bij onder andere botbreuken, brandwonden en bewusteloosheid.

Levens redden

Tini Bentick is EHBO-instructrice. Dit doet ze al vanaf 1989. “In 1977 kwam ik voor het eerst met de EHBO in aanraking”, vertelt ze. Door het volgen van allerlei opleidingen heeft Tini zich kunnen ontwikkelen als instructrice. “Op jonge leeftijd was ik getuige van een verkeersongeluk op straat waarbij een man werd aangereden. Ik zag hem liggen op straat en had niet het idee dat hij direct alle hulp kreeg die hij op dat moment nodig had. Ik wilde iets nuttigs doen, maar kon dat toen nog niet. Voor mij een reden om de EHBO-opleiding te gaan volgen. Het is fantastisch om mensen dit te mogen leren. En iedereen kan het, daar ben ik van overtuigd. Op 29 september beginnen we weer met onze EHBO-cursussen. Meld je bij ons aan via zou ik zeggen. Het is namelijk van levensbelang en je redt er levens mee.” Meer informatie: www.ehborijswijk.nl.

Afbeelding
Bezoek Mark Rutte aan World Horti Center in Westland vandaag afgelast vanwege protesten Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Personenauto vliegt uit de bocht na aanrijding met vrachtwagen, knalt op vangrail en vliegt in brand op de A4 Politie 17 uur geleden
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Unieke musical ‘Vis-à-vis’ gaat éindelijk van start in Rijswijk Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Simpele vraag zorgt voor meer gezelligheid in de straat Advertorial 20 uur geleden
Afbeelding
Russisch gevechtsvliegtuig MIG21 komt naar Rijswijk Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
RIVM wijst op mogelijk begin najaarsgolf COVID-19, ook in Rijswijk iets meer positieve testen Zorg 27 sep, 20:50
Afbeelding
Nachtwerkzaamheden: Vernieuwen vangrail Algemeen 27 sep, 18:30
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:26
Afbeelding
Route Sinterklaasintocht 2022 Rijswijk bekend, maar Sint heeft nog geld nodig Cultuur 27 sep, 14:15
Afbeelding
Waarom er stickers van Maaike Harmsens boek op rolstoelen en rollators te vinden zijn Cultuur 27 sep, 11:48
Afbeelding
Drukste ochtendspits van het jaar met meer dan 900 kilometer file Algemeen 27 sep, 10:42
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur 27 sep, 10:13