RIVM wijst op mogelijk begin najaarsgolf COVID-19, ook in Rijswijk iets meer positieve testen

Zorg
Vaccineren, testen en andere basisadviezen zoals handen goed wassen blijven belangrijk.
Vaccineren, testen en andere basisadviezen zoals handen goed wassen blijven belangrijk. (Foto: Pixabay)

Het aantal coronabesmettingen neemt landelijk gezien sinds enkele weken toe. Ook in de ziekenhuizen is een stijging te zien. Meer mensen melden klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Dat meldt het RIVM vandaag. Het instituut stelt dat dit mogelijk het begin is van de verwachte COVID-najaarsgolf. Ook in Rijswijk is er een toename te zien in het aantal positieve testen.

Positieve testen

Het gaat hierbij om positieve testen die gemeld zijn aan het RIVM, dus bijvoorbeeld testuitslagen van de GGD, het ziekenhuis of de huisarts. In Rijswijk zijn er momenteel 7,3 positieve testen per dag, gemiddeld genomen over de afgelopen 7 dagen. Dit was voor het laatst zo hoog in de eerste helft van augustus dit jaar. 31 augustus lag het gemiddelde nog op 2,1 positieve testen per dag.


Het aantal testen met een positieve uitslag in de gemeente Rijswijk, over de afgelopen drie maanden. Het gaat hierbij steeds om het gemiddeld aantal testen met een positieve uitslag over de afgelopen zeven dagen. - RIVM

Gemeten virusdeeltjes

Ook het aantal gemeten virusdeeltjes in het rioolwater in ons gebied (gemeten in de Harnaschpolder) is iets hoger dan eind augustus. Maar tegelijkertijd zijn er minder virusdeeltjes gemeten dan twee weken geleden, en veel minder dan in de eerste helft van juli 2022.


Deze grafiek laat het gemiddeld aantal virusdeeltjes in de afgelopen 3 maanden per 100.000 inwoners zien, gemeten in het rioolwater in de Harnaschpolder. - RIVM

Sterfgevallen

In de afgelopen drie maanden is er één Rijswijker overleden met Covid-19.


Er is in de afgelopen drie maanden één Rijswijker overleden aan Covid-19. - RIVM


Extra aandacht voor vaccineren

Waarom neemt het aantal besmettingen weer toe? Het RIVM: “In het najaar komen luchtweginfecties vaker voor. Ook het coronavirus verspreidt zich gemakkelijker in het najaar. De laatste weken zien we dat meer mensen het coronavirus krijgen en doorgeven aan anderen. Vooral mensen die ouder zijn of onderliggende ziekten hebben, lopen extra risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het RIVM vraagt daarom extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen.”

Bron: Coronadashboard RIVM