Iets meer meldingen huiselijk geweld in Rijswijk, wachtlijst wel korter

Zorg
Regionaal is de wachtlijst bij Veilig Thuis Haaglanden gegroeid, in Rijswijk is deze juist iets geslonken.
Regionaal is de wachtlijst bij Veilig Thuis Haaglanden gegroeid, in Rijswijk is deze juist iets geslonken. (Foto: Pixabay)

Er zijn in 2022 in Rijswijk meer meldingen gedaan van huiselijk geweld dan in 2021. De wachtlijst voor hulp is iets korter dan vorig jaar, anders dan de regionale trend. Over heel Haaglanden genomen is de wachtlijst namelijk juist gegroeid. Dit blijkt uit een bestuursrapportage van de Gemeenschappelijke Regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden, die onlangs verscheen.

Hoewel het aantal meldingen van huiselijk geweld iets is gestegen - ook in het Westland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Delft en Zoetermeer -, van 363 naar 371 meldingen, is het aantal adviezen bij huiselijk geweld door Veilig Thuis Haaglanden (VTH) juist iets gedaald: van 352 naar 308. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kindermishandeling, (ex-)partnergeweld, ouderenmishandeling, geweld tegen ouders (onder de 65 jaar) door hun kinderen (onder de 23 jaar).

Lukt niet op tijd

Het lukt VTH vaak (in 22% van de gevallen) niet zaken binnen de wettelijke termijn van 5 werkdagen volledig op veiligheid te beoordelen. Voor het afhandelen van zaken staat een wettelijke termijn van 10 weken. Ook dit redt het personeel vaak (71%) niet. Op 31 augustus dit jaar stonden er nog 509 zaken op de wachtlijst, ten opzichte van 452 een jaar eerder. Ook is de wachttijd voor mensen in onveilige thuissituaties toegenomen. In Rijswijk is de wachtlijst juist iets korter (van 29 in augustus 2021, naar 25 in augustus 2022).

Spoedzaken voorrang

VTH worstelt al een tijdje met de krapte op de arbeidsmarkt. Omdat veel vacatures onvervuld blijven, is de werkdruk er hoog. De VTH geeft spoedzaken voorrang: als er signalen zijn van acute onveiligheid in relatie tot huiselijk geweld of kindermishandeling, worden deze gevallen eerst aangepakt. Volgens de rapportage heeft de toegenomen wachttijd geen invloed op de snelheid waarmee de medewerkers van VTH kunnen ingrijpen bij situaties die direct om actie vragen. De medewerkers nemen de wachtlijst bovendien regelmatig door.

Nieuwe aanpak

Ondanks het personeelstekort probeert VTH het werk zo goed mogelijk te blijven doen en de wachtlijst terug te dringen. Dat doet de organisatie onder meer door met een nieuwe aanpak van geweld te werken (geweld stoppen, riscio’s sturen en herstelgericht werken), lokale (wijk)teams te versterken, met een ketenmonitor en gemeentedashboards.

Doel niet gehaald

Het doel dat VTH aan het begin van dit jaar had, was de wachtlijst met de helft terugbrengen. Dit doel wordt niet gehaald. Mogelijk zullen er in heel Haaglanden op 31 december 2022 zelfs nog 637 casussen wachten op behandeling.

Bron: Tweede Bestuursrapportage 2022 van de Gemeenschappelijke Regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden.