Negen nieuwe zuurstofapparaten voor Hospice Het Vliethuys

Zorg
Volker Dohne overhandigt Willy Blonk de cheque voor de nieuwe zuurstofapparaten, terwijl Paul Francissen en Joke Campo de eerste twee nieuwe exemplaren bekijken.
Volker Dohne overhandigt Willy Blonk de cheque voor de nieuwe zuurstofapparaten, terwijl Paul Francissen en Joke Campo de eerste twee nieuwe exemplaren bekijken. (Foto: Robert Heijdemann)

De zuurstofapparaten van Hospice Het Vliethuys vertoonden mankementen. Door een gift van €13.625 van de Rotaryclub Rijswijk, kan het hospice in één keer negen nieuwe zuurstofapparaten aanschaffen. De oude zuurstofapparaten waren al sinds 2011 in gebruik.

Door Robert Heijdemann

Op donderdagmiddag 26 januari werd de cheque door Volker Dohne en Paul Francissen van de Rijswijkse Rotary Club overhandigd aan Willy Blonk en Joke Campo van het hospice. De eerste twee zuurstofapparaten zijn inmiddels al geleverd (zie de foto).

Huiselijke omgeving

In Hospice Het Vliethuys kunnen Rijswijkse en Leidschendam-Voorburgse inwoners zorg krijgen in de laatste levensfase. “Juist in die fase gun je iedereen de zorg die vaak thuis of in een verpleeghuis of ziekenhuis niet kan worden gegeven. Hier staan professionele verpleegkundigen en 100 vrijwilligers klaar in een huiselijke omgeving om het de bewoners naar het zin te maken”, legt Joke Campo uit, terwijl wij een rondleiding krijgen. Het Vliethuys heeft op de huidige locatie – de voormalige polikliniek van het Diaconessenhuis - acht bewonerskamers die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er nog een kamer voor noodopvang. In veel gevallen gebeurt de doorverwijzing via de huisarts of de specialist.

Warme uitstraling

De huiskamers, bewonerskamers, maar ook de gangen hebben een warme uitstraling, dat zorgt voor een omgeving die zoveel mogelijk lijkt op de situatie thuis. Willy Blonk: “Dit is mogelijk door de inzet van 100 geschoolde vrijwilligers. Zonder hen kan het hospice niet bestaan. Een team verpleegkundigen is vierentwintig uur per dag aanwezig voor professionele verpleegkundige zorg. De medische zorg blijft in handen van de huisarts van de bewoner. De vrijwilligers zijn er speciaal voor de bewoners en hun naasten om hen te omringen met persoonlijke aandacht en zorg.”

Hier wordt ook gelachen

Een hospice, waar mensen de laatste fase van hun leven doorbrengen. Je verwacht een wat stemmige sfeer. “Niets is minder waar. Hier wordt ook gelachen. Familie is altijd welkom en kan ook blijven slapen. In de eetkamer is het vaak een gezellige drukte als familie mee-eet of een verjaardag wordt gevierd. Pasgeleden is hier nog een jong stel getrouwd. Dat wilden ze nog graag. Het eten is altijd wel een feest. De kok van het Karrewiel bereidt verse maaltijden. Op woensdag zorgt de lokale toko voor een Aziatische maaltijd. En vandaag is het vrijdag, visdag”, vertelt Joke vrolijk.

Snel schakelen

Hospice Het Vliethuys is voor de financiën voor een groot deel afhankelijk van sponsors. Voor de vervanging van de zuurstofapparaten was nog geen geld gereserveerd op de begroting. “De urgentie was groot, dus veel langer wachten op opbrengsten van een speciale actie was geen optie. Wij zijn als Rotary Rijswijk heel blij dat we een helpende hand hebben kunnen bieden”, aldus Volker Dohne van de Rotary Club Rijswijk. “Met onze toezegging konden er al direct twee nieuwe zuurstofapparaten worden aangeschaft. Die staan al in de bewonerskamers, de andere vijf nieuwe exemplaren volgen snel.”

Meer informatie over Hospice Het Vliethuys: www.hetvliethuys.nl.