Marimbahal een van de locaties voor inhaalcampagne HPV-vaccinatie

Zorg
Vóór 1 juli de eerste vaccinatie halen betekent tweede vaccinatie gratis. Anders betaalt iemand €150 voor de tweede.
Vóór 1 juli de eerste vaccinatie halen betekent tweede vaccinatie gratis. Anders betaalt iemand €150 voor de tweede. (Foto: Pexels/Gustavo Fring)

Gisteren, woensdag 1 februari, startte GGD Haaglanden met het vaccineren tegen het HPV-virus. Het vaccin is beschikbaar voor jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. De Marimbahal in Rijswijk is een van de vier locaties waar zij deze vaccinatie kunnen laten toedienen.

Een HPV-vaccinatie biedt bescherming tegen zes soorten kanker. Deze HPV-vaccinatie inhaalcampagne is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en in 2023 gratis voor deze doelgroep.

6 soorten kanker

HPV staat voor menselijke papillomavirus en is een virus dat seksueel overdraagbaar is. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

“Als je seksueel actief bent, is het belangrijk om je te laten vaccineren tegen HPV,” aldus GGD Haaglanden. “Vaccinatie is de meest effectieve manier om de kans op deze soorten kanker te verkleinen.”

Vóór 1 juli

Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van een half jaar. Het is daarom belangrijk dat de eerste vaccinatie vóór 1 juli 2023 wordt gepland. Dan kan ook de tweede vaccinatie kosteloos worden gehaald. Als de eerste vaccinatie na 1 juli 2023 wordt gehaald, zijn de kosten voor de tweede vaccinatie +/- 150 euro.

Afspraak maken

Jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, ontvingen in januari een uitnodigingsbrief. Zij kunnen op www.hpvafspraak.nl of telefonisch via 0800-1608 een afspraak plannen. De vaccinatie kunnen ze halen op vier locaties in de regio Haaglanden:

  • Den Haag - het voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600
  • Rijswijk - De Marimbahal, Waldhoornplein 1
  • Zoetermeer - Het Boerhaavegebouw, Boerhaavelaan 33
  • ’s-Gravenzande - Zalencentrum De Brug, Kon. Julianaweg 61

Haagse Hogeschool

GGD Haaglanden zal vanaf 21 februari ook een aantal dagen aanwezig zijn op de Haagse Hogeschool voor het geven van informatie over het HPV-virus en het geven van HPV-vaccinaties.