‘Pareltjes’ krijgen sleutel nieuwe studio’s in Koploper

Zorg
De nieuwe bewoners met hun familie worden vereeuwigd.
De nieuwe bewoners met hun familie worden vereeuwigd. (Foto: RH)

Groot feest vrijdag 31 maart. “Zeven jaar na de start van het project is het nu zover. De studio’s voor de bewoners van De Blauwe Parel in de Koploper in RijswijkBuiten zijn klaar. Vandaag hebben zij officieel het huurcontract getekend. En hun sleutel gekregen”, vertelt Tilly Dorst, moeder van Joris.

Door Robert Heijdemann

De stichting De Blauwe Parel is een woon-werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Tilly is initiatiefnemer van de Stichting De Blauwe Parel. En vanaf het begin is zij de drijvende kracht achter het project. 

Wij hebben veel huurders, maar jullie zijn onze ‘pareltjes’

“De afgelopen jaren hebben we veel hobbels en heuvels overwonnen”, zegt ze. Rob van den Broeke van woningcorporatie Rijswijk Wonen is blij met het bereikte resultaat. “Wij hebben veel huurders, maar jullie zijn onze ‘pareltjes’. Ik ben trots op jullie”.

Joris zette zijn handtekening

Op maandag 5 juli 2021 tekenden stichting De Blauwe Parel, Rijswijk Wonen, gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en Ipse de Bruggen de intentieovereenkomst voor de realisatie en verhuur van 20 appartementen voor jongeren met een verstandelijke beperking in woon-winkelcomplex De Koploper in Rijswijk-Buiten. Namens de toekomstige bewoners zette Joris vol trots zijn handtekening. Voorzitter van stichting De Blauwe Parel, Hanni van Waasdijk vertelde toen: ”Wij zijn ontzettend blij met deze stap en kijken er naar uit deze jongens en meiden een fijn thuis te geven in Rijswijk.”


Joris is een echte grapjesmaker, ook met zijn huurcontract haalt hij een grapje uit. - RH

Een fijn thuis

De Koploper kwam een paar dagen geleden in het nieuws, door de opening van supermarkt Lidl. Op de begane grond komt er daarnaast een wijkontmoetingscentrum. Verder zijn er in het gebouw 135 sociale huurwoningen gerealiseerd van Rijswijk Wonen. Daarvan worden 20 appartementen gehuurd door De Blauwe Parel. De stichting is een woon-werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder een verstandelijke beperking tussen de 20 en 30 jaar oud. De jongeren gaan zelfstandig wonen in een volwaardig appartement. Voor de begeleiding en zorg op locatie werkt De Blauwe Parel samen met Ipse de Bruggen. Zij zijn 24/7 aanwezig. Naast de centrale huiskamer is er een kamer voor de medewerkers van Ipse de Bruggen, waar ze ook kunnen slapen.


Koen tekent zijn huurcontract. Daarna krijgt hij van Ruth zijn sleutel. - RH

Activiteiten met studenten

Tilly Dorst: “In de 20 studio’s komen 16 jonge mensen met een verstandelijke beperking wonen én 4 studenten van de Haagse Hogeschool. Zij gaan samen met de bewoners activiteiten ondernemen. Verder maken we ook afspraken met de Haagse Hogeschool om aan elke bewoner een student te koppelen, waarna ze als maatjes aan de slag gaan met diverse projecten in de wijk.” De Blauwe Parel is zelf verantwoordelijk voor de bezetting van de studio’s.


Namens alle ouders krijgen Tilly Dorst en Hanni van Waasdijk bloemen van de vader van Destiny, één van de nieuwe huurders. - RH

Wonen en zorg

Het credo van Rijswijk Wonen is: ‘Wij doen meer dan stenen verhuren’. Rob van den Broeke: “Voor ons was het ook een uitdaging, maar wij geloven hierin. Wij vinden het niet meer dan normaal dat er in Rijswijk voor iedereen een passende plek is om te wonen”. Hij ziet ook duidelijk de meerwaarde van het gegeven dat de bewoners van stichting De Blauwe Parel zich gaan inzetten voor hun leefomgeving en zo meebouwen aan een fijne buurt om te wonen.


Rob van den Broeke: “Wij hebben veel huurders, maar jullie zijn onze ‘pareltjes’. Ik ben trots op jullie”. - RH

DJ Koen is er klaar voor

Eén van de 16 nieuwe bewoners is de 25-jarige Koen Schipper. Hij is blij met zijn nieuwe huis. “Ik woonde in Rotterdam, maar daar was overdag geen zorg. Als je ziek was of een vrije dag had, gaf dat een probleem. Ook de kamer was erg klein. Nu krijg ik alle ruimte. Ik ben DJ en kan hier mooi mijn apparatuur neerzetten”. Overigens, Koen werkt in de horeca. “Ik ben gastheer, het is heerlijk met de mensen te praten”. Hij werkt in Delft bij Brownies & Downies. Zijn moeder is dit bedrijf gestart en er werken nu 17 medewerkers met een verstandelijke beperking. “Oh, ik werk ook nog een dag bij Fröbel in Rotterdam, ook in de horeca”. Zijn droom: verder in de muziek. “Jongeren met een beperking kunnen meer dan je denkt”, zegt hij lachend.