Huisartsenposten Zuid-Holland matig bereikbaar

Zorg
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Zuid-Holland gemiddeld zeven minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Daarmee is de gemiddelde wachttijd gelijk aan het Nederlands gemiddelde. Bij Hadoks, huisartsenpost voor Den Haag, Rijswijk, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg, is de wachttijd met een gemiddelde van 36 minuten erg hoog.

Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op drie verschillende zaterdagavonden gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.

Een opvallend verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Zo krijgt een patiënt bij sommige huisartsenposten te horen hoeveel bellers er nog in de wachtrij staan, terwijl men bij andere huisartsenposten soms lang in de wacht staat zonder te weten hoe lang dit nog kan duren. Ook valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening zullen brengen en te vragen vooraf het BSN-nummer van de beller in te voeren.

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten-2023/