Hele school dode finten spoelt aan op Landtong

Algemeen
De dode finten komen aandrijven.
De dode finten komen aandrijven. (Foto: Patrick Wanders)

De oorzaak is onbekend. Vorige week spoelde een school van meer dan honderd finten aan op de Landtong Rozenburg, op zo’n tweehonderd meter afstand van het Educatief Informatie Centrum (EIC).

Door Kor Kegel

De vissen dreven allemaal dood op het rivierwater. “Ik ben bij tachtig opgehouden met tellen,” zegt een ooggetuige, getipt door een natuurfotograaf die weer door zijn ouders was ingeseind. De ontdekking werd dinsdag gedaan.

De fint is een vis uit de haringfamilie en kan zestig centimeter lang worden. Vanwege de stippen op zijn flanken wordt hij ook wel de gestipte reuzenharing genoemd. Zijn andere bijnaam is de meivis, omdat hij in het voorjaar in de getijdenzone van de grote rivieren wordt gevangen. De fint is een anadrome vis en leeft in zee, maar paait in de monding van rivieren. Als de watertemperatuur boven de 11 graden Celsius komt, trekken de dieren de rivieren op. Daar waar de getijden nog merkbaar zijn, zetten ze hun eieren af in ondieptes met grind en zand.

De fint komt voor aan de Atlantische kust van Marokko tot Noorwegen en ook in de Oostzee.

Door overbevissing, de afsluiting van het Haringvliet en bodemvervuiling verdween de fint nagenoeg uit het stroomgebied van de Rijn, Maas en Schelde. Er trokken nog wel finte de Nieuwe Waterweg op, maar het is onbekend of ze hier paaien. De aantallen door sportvissers gevangen finten bij Hoek van Holland nemen sinds 2010 toe.

Omdat de paaiende populatie in Nederland was uitgestorven, staat de fint toch nog als ‘verdwenen uit Nederland’ op de rode lijst. De vis wordt genoemd in de Habitatrichtlijn. Daarom heeft de Nederlandse overheid de taak om beschermingszones aan te wijzen.