‘Vroege vogels’ zoomt in op Landtong Rozenburg

Algemeen
Jubileumportret van Henny Radstaak, die vorig jaar drie decennia verslaggever was van ‘Vroege vogels’.
Jubileumportret van Henny Radstaak, die vorig jaar drie decennia verslaggever was van ‘Vroege vogels’. (Foto: BNNVARA)

Henny Radstaak was weer even thuis. In 1963 geboren op Rozenburg kwam hij gisteren als interviewer van het radioprogramma ‘Vroege vogels’ naar de Landtong Rozenburg om opnames te maken voor een volgende uitzending.

Door Kor Kegel

De ‘burgemeester van de Landtong’, Rien Vreugdenhil, had hem uitgenodigd naar aanleiding van het plan om middenin de Begrazingsweide van de Schotse Hooglanders een megawindmolen te bouwen. “Een onzalig plan,” vindt Rien Vreugdenhil – en niet alleen hij; ook Stichting Leve de Landtong en leden van de dorpsraad Rozenburg keren zich tegen een rust en natuur verstorende megaturbine.

Henny Radstaak begon zijn loopbaan bij ‘Vroege vogels’ als stemmetje. Cabaretier Ivo de Wijs was toen nog bij het programma betrokken en hij had in een aantal sketchjes de stem van een dronken man nodig. Het was Henny Radstaak gegeven om ’s ochtends vroeg en broodje nuchter de dronkemansteksten vlekkeloos uit te spreken. Later werd hij regisseur en verslaggever van het radioprogramma, dat enkele jaren ook een tv-uitvoering kreeg, gepresenteerd door Hanneke Kappen. Hoewel het vooral op zondagavond een zeer goed beluisterd radioprogramma is, sloeg het op tv niet aan. Maar na lange tijd kwam ‘Vroege vogels’ terug op de buis en sedertdien wel met succes.

Sinds 1991 is Henny één van de vaste verslaggevers bij het oorspronkelijke Vara-programma, in 1978 opvolger van ‘Weer of geen weer’. Sinds 2014 wordt het uitgezonden door BNNVARA. Naast zijn werk voor ‘Vroege vogels’ is Henny Radstaak regisseur van het Radio 1 Journaal van de NOS. Voor zijn eigen firma ontwerpt hij websites.

‘Vroege vogels’ wordt elke zaterdag uitgezonden om 19.50 uur op NPO 2 en elke zondagochtend van 7.00 tot 10.00 uur op NPO radio 1. Het programma besteedt veel aandacht aan natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn en staat bekend als ‘advocaat van de natuur’ en ‘spreekbuis van het milieu’.