‘Vroege Vogels’: van De Beer tot de Landtong van nu

Algemeen
De meedenkers met het radioprogramma: Lydia Rensink, Wim van Vliet, Remco Hofland, Henny Radstaak, Else ’t Hooft-Alberti, Marijke Sonneveld-Dijkman, Rien Vreugdenhil en Thea Bergwerff.
De meedenkers met het radioprogramma: Lydia Rensink, Wim van Vliet, Remco Hofland, Henny Radstaak, Else ’t Hooft-Alberti, Marijke Sonneveld-Dijkman, Rien Vreugdenhil en Thea Bergwerff. (Foto: Patrick Wanders.)

Het wordt zelfs een serie uitzendingen. Henny Radstaak was niet alleen op de Landtong Rozenburg voor één aflevering van ‘Vroege Vogels’, maar hij is van plan om in het radioprogramma op meer zondagochtenden op de verdwenen en nieuwe natuur in te gaan.

Door Kor Kegel

Honderdduizenden luisteraars van het BNNVARA-programma zullen dan veel meer te weten komen van de Landtong Rozenburg. Aanleiding tot de serie is de teloorgang van het natuurreservaat en vogeleiland De Beer. “Ik heb er veel over gehoord, maar ben er nooit geweest,” zegt Henny Radstaak. Toen hij in 1963 op Rozenburg geboren werd, was dat net voordat bulldozers en graafmachines in 1964 een einde maakten aan een natuurgebied van 1300 hectare dat qua betekenis vergelijkbaar was met Voornes Duin en de Kwade Hoek, maar veel rijker was aan broedende kust- en zeevogels.

De Beer heeft hem altijd gefascineerd. Al jaren liep hij rond met het plan om een special te maken over het vogeleiland en hoe zo’n bijzonder natuurgebied destijds bijna zonder slag of stoot kon verdwijnen. Toen hij vorig jaar de documentaire ‘Onder zes meter zand’ zag, gemaakt door Noëlle Ingeveldt en uitgezonden door TV Rijnmond, wist hij helemaal zeker dat De Beer een onderwerp is dat zeker eens in ‘Vroege Vogels’ aan de orde moet komen.

Maar het zal in de uitzendingen niet alleen om het verdwenen verleden gaan. De Landtong Rozenburg is een smal overblijfsel van het vroegere eiland Rozenburg en is ontstaan door het graven van het Calandkanaal dwars door het eiland heen. Bij de besluitvorming tot aanleg van de Tweede Maasvlakte werd besloten tot natuurcompensatie en een van de gebieden waar nieuwe natuur zou worden ontwikkeld, was de Landtong. Het Calandpark en de Begrazingsweide zijn bijzondere landschappen geworden middenin het Rotterdamse havengebied. Er zijn voldoende liefhebbers op en rond Rozenburg, die in actie komen als hier de natuur bedreigd wordt. Ze wisten de bouw van distributieloodsen aan de Noordzeeweg te voorkomen. En het ziet ernaar uit dat ook de omstreden megaturbine voor de opwekking van windenergie er niet komt. De nieuwe coalitie in de Rotterdamse gemeenteraad wil er na veel protesten van afzien.

Dat is te danken aan Stichting Leve de Landtong en individuele actievoerders onder wie Rien Vreugdenhil, Arthur Vuijk en WC Heroes. Het contact tussen Rien Vreugdenhil en Henny Radstaak leidt nu tot de serie op NPO Radio 1, waarin het zal gaan van De Beer tot de huidige natuur op de Landtong. Vorige week woensdag was Henny Radstaak voor een aantal interviews op de Landtong. Op initiatief van Rien Vreugdenhil waren daar bestuursleden van Leve de Landtong en kenners van de Landtongnatuur, te weten Wim van Vliet, Remco Hofland en Lydia Rensink. Tezamen beschikken ze over indrukwekkende kennis van de onvoorstelbare variëteit aan planten- en dierensoorten die voorkomen op de smalle landstrook langs noordelijk Het Scheur en de Nieuwe Waterweg en zuidelijk het Calandkanaal.

Naar verwachting is de eerste uitzending over De Beer en de Landtong Rozenburg op zondag 17 juli van 7.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1.