Kinderburgemeester Bas nu jongste lid brandweer

Algemeen
De brandweer wenst Bas Ammerlaan een mooie carrière toe.
De brandweer wenst Bas Ammerlaan een mooie carrière toe. (Foto: Jerry Ammerlaan.)

Een delegatie van het Rozenburgse brandweerkorps heeft dinsdagavond Bas Ammerlaan officieel welkom geheten als jongste lid van de jeugdbrandweer. Het gebeurde direct nadat de dorpsraad Rozenburg afscheid van hem had genomen als kinderburgemeester.

Door Kor Kegel

Rob Oosterlee, lid van de dorpsraad, sprak hem toe in het voormalige gemeentehuis aan de Jan van Goyenstraat. Bas Ammerlaan en hij zijn tweeënhalf jaar met elkaar opgetrokken, nadat Bas als eerste kinderburgemeester van Rotterdam was geïnstalleerd. Daar was een sollitatieprocedure op de vier Rozenburgse basisscholen aan vooraf gegaan.

Door de coronacrisis is het aantal activiteiten van de kinderburgemeester beperkt gebleven. Wel deed hij mee aan de Hiero-campagne die aandacht vroeg voor wellevendheid en zag hij samen met Rob Oosterlee het diepste punt van Rozenburg, te weten in de bouwput voor de Blankenburgverbinding aan de Botlekweg.

Bas Ammerlaan is 825 dagen kinderburgemeester geweest. De gemeente Rotterdam denkt er nu ook aan om een jeugdburgemeester aan te stellen voor de hele stad. Rob Oosterlee zei echter dat het aan de dorpsraad Rozenburg is om te beslissen over de nieuwe procedure voor een benoeming van een opvolger van Bas Ammerlaan. En anders verdwijnt de enige echte ambtsketting van de zelfstandige gemeente Rozenburg weer in het archief van de Historische Vereniging Oud Rozenburg.

Nadat hem de ambtsketting was afgenomen, zag Bas een delegatie van de Rozenburgse brandweer de vergaderzaal binnenlopen. Vooraf had buiten op de Jan van Goyenstraat kort een sirene geklonken. Bas werd een mooie carrière bij de brandweer toegewenst.