Nieuw Welgelegen Rozenburg: toch nog vóór Kerst de sleutel

Algemeen
Nieuw Welgelegen kan dan toch nog voor het eind van dit jaar worden opgeleverd.
Nieuw Welgelegen kan dan toch nog voor het eind van dit jaar worden opgeleverd. (Foto: Patrick Wanders)

De toekomstige bewoners van Nieuw Welgelegen in het Zuid Hollandse Rozenburg zijn verrast dat ze toch nog vóór de kerstdagen de sleutel van hun nieuwe woning krijgen. Ressort Wonen heeft hen meegedeeld dat de nieuwbouw nog voor het eind van het jaar wordt opgeleverd.

Door Kor Kegel

De woningen hadden deze zomer al opgeleverd moeten zijn, maar het duurde onverwachts lang voor de gemeente Rotterdam met de nutsbedrijven overeenstemming bereikte over het leidingtracé. Dat lag geheel buiten de macht van Ressort Wonen, die echter wel verantwoordelijk is voor de realisatie van het complex van 44 seniorenwoningen aan Welgelegen.

Monique Mulders, medewerker wonen en communicatie van de Rozenburgse woningcorporatie, heeft de bewoners schriftelijk geïnformeerd over de situatie. Ze hoopt de bewoners blij te maken dat de ze sleutel in de week van maandag 19 december krijgen. “We begrijpen dat het nu ineens heel snel gaat. Schrik daarom niet. U heeft voor de verhuizing zelf ruimer de tijd. U betaalt de eerste huur pas op 1 februari 2023. Over december en januari betaalt u eenmalig geen huur. Dat geeft u meer ruimte en rust om te verhuizen,” schrijft Monique Mulders.

De huurders zijn beter af nu Ressort Wonen alles nog vóór de jaarwisseling wil afhandelen, legt ze uit. Als de verhuur namelijk in 2023 ingaat, gelden andere huurprijzen en inkomenseisen. Nu kan het nog gebaseerd worden op de regelgeving van 2022. “Daarom willen we graag dit jaar nog de huurcontracten laten tekenen en de woning aan u opleveren,” schrijft ze.

Er is nog een voordeel. Door de oplevering nog in 2022 te bezegelen, kan Ressort Wonen de ruimte voor voorrang voor Rozenburgers bij de woningtoewijzing optimaal benutten, terwijl dezelfde mogelijkheden van dit zogenoemde lokaal maatwerk voor 2023 geheel beschikbaar blijven.

55-plussers die een eengezinswoning van Ressort Wonen achterlaten, ontvangen een extra vergoeding voor de verhuizing zelf. Deze vergoeding is 500 of 1000 euro. Hierbij wordt gekeken naar het inkomen. Een passend inkomen is bij een eenpersoonshuishouden 23.975 euro en bij een tweepersoonshuishouden 32.550 euro.

Ze zouden ook een verhuisservice voor vier uur krijgen, maar het daarvoor gereserveerde bedrag krijgen de huurders overgemaakt, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe en met wie ze de verhuizing regelen.

Omdat het nu ook voor Ressort Wonen ineens snel gaat, is het niet meer mogelijk om voor de opleverdatum de woningen te bezoeken. Het opmeten schiet er bij in. “Ik hoop dat we u tegemoetkomen met de huurvrije periode tot 1 februari 2023,” schrijft Monique Mulders aan de betrokken bewoners.