Natuur neigt nu al naar de lente

Algemeen
De braam toont al knopvorming.
De braam toont al knopvorming. (Foto: Rien Vreugdenhil. )

De natuur loopt in Nederland een maand voor, maar op de Landtong Rozenburg lijkt de natuur wel een heel seizoen te vroeg te zijn. In het seringenlaantje staan de struiken al in knop. Zelfs de braamstruiken laten al minuscule knopjes zien.

Door Kor Kegel

Een gevolg van die vervroegde lente is dat enkele Rozenburgers nu al last van hooikoorts hebben. Wandelaars in de Groene Gordel en op de Landtong Rozenburg moeten om de haverklap niesen. Overal in het dorp zie je in tuinen en parken al knopvorming, onwaarschijnlijk vroeg voor wilgen en hortensia’s. Stinsenplanten als de krokus en de wilde narcis steken al de kop op en speenkruid, klein hoefblad en het maarts viooltje staan al in bloei.

Tortelduiven bouwen al nesten

Boswachters zien al broedende vogels. Tortelduifjes zijn al nesten aan het bouwen. Na een zachte winter en een tamelijk hoge temperatuur voor de tijd van het jaar zijn dieren eerder uit hun winterslaap gekomen. Op Voorne-Putten vrezen de agrariërs dat er later in het seizoen een insectenplaag te verwachten is, wat de teelt van bepaalde gewassen kan schaden.