Oekraïense vluchtelingen naar Emmastraat en Bernhardstraat

Algemeen
In de Bernhardstraat gaat het om huisnummers 7, 9, 11 en 13.
In de Bernhardstraat gaat het om huisnummers 7, 9, 11 en 13. (Foto: Patrick Wanders)

De gemeente Rotterdam heeft op Rozenburg drie locaties aangewezen voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Van het blok aan de Bernhardstraat 7-13 was dat al langer bekend. Omwonenden wisten ervan.

Door Kor Kegel

Nieuw is dat het voormalige bedrijfspand aan de Emmastraat 25-27 ook aangewezen is voor tijdelijke huisvesting. Tot de verhuizing naar de Molenweg 51-53 was hier apotheek Boots gevestigd. Daarna is het gebouw onder handen genomen en zijn er zes appartementen gerealiseerd. Het gebouw biedt ruimte aan ongeveer dertig bewoners, zegt Sabine Kuiper, rayondirecteur van de gemeente Rotterdam. In de Bernhardstraat is plek voor acht bewoners. Het complex is van Ressort Wonen en stond op de nominatie gesloopt te worden.

De derde locatie is aan de Laan van Nieuw Blankenburg, ter hoogte van nummer 354, staat in een brief aan de omwonenden, maar kennelijk gaat het om nummer 354 zelf, een voormalige kantoorruimte die in 1967 is gebouwd. Dit onderkomen biedt ruimte aan één bewoner, schrijft Sabine Kuiper. “Nederland heeft een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen,” zo begint haar brief. “Daarom biedt de gemeente Rotterdam tijdelijke huisvesting aan (Oekraïense) vluchtelingen, asielzoekers en statushouders; mensen die niet in hun eigen land kunnen blijven omdat het daar niet veilig is. De gemeente huisvest deze mensen momenteel in tijdelijke locaties, zoals schepen en verbouwde (kantoor)panden.” Vervolgens noemt ze de drie Rozenburgse locaties. De bewoners komen er al snel wonen en blijven minimaal één jaar. Stichting Ontmoeting begeleidt de vluchtelingen. De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan met het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen. “Daarom verwachten we dat de komst van de Oekraïeners net zo goed verloopt als op andere locaties waar we tijdelijke huisvesting bieden,” aldus Sabine Kuiper. “We vertrouwen erop dat we met elkaar zorgen voor een goed en veilig verblijf.”

In de Emmastraat gaat het om zes appartementen.