‘Rijkswaterstaat wil iedereen die in de file heeft gestaan bedanken’

Nieuws
Vrijdag 1 september 05.00 uur gaat de Heinenoordtunnel in de A29, na vier weken in beide richtingen dicht te zijn geweest, weer open voor het verkeer.
Vrijdag 1 september 05.00 uur gaat de Heinenoordtunnel in de A29, na vier weken in beide richtingen dicht te zijn geweest, weer open voor het verkeer. (Foto: Rijkswaterstaat)

De Heinenoordtunnel is vanaf morgen, vrijdagochtend 1 september, weer open voor verkeer. Rijkswaterstaat bedankt alle automobilisten voor hun geduld en begrip gedurende de afsluiting. De renovatie van de tunnel gaat nog door tot eind 2024. Er zijn dit jaar nog weekendafsluitingen in één rijrichting.

Vrijdag 1 september 05.00 uur gaat de Heinenoordtunnel in de A29, na vier weken in beide richtingen dicht te zijn geweest, weer open voor het verkeer. Tot op het laatste moment is er keihard gewerkt om de tunnel zoals gepland op tijd open te stellen voor het verkeer. Met onder andere de bouw van een middentunnelkanaal is er een belangrijke mijlpaal in de renovatie behaald. De renovatie gaat door en duurt nog tot eind 2024. Dit betekent dat de tunnel nog meerdere keren dicht is.

Werkzaamheden

Tijdens de afsluiting in augustus zijn er veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zowel in, onder, boven als buiten de tunnel. “Als de weggebruikers door de buis richting Bergen op Zoom rijden valt vooral de wand van het middentunnelkanaal, de nieuwe vluchtgang, op en het nieuwe asfalt. Maar daarnaast ligt ook nieuw asfalt in de andere buis en zijn er allerlei werkzaamheden uitgevoerd die voor de weggebruikers niet zichtbaar zijn. Zoals installaties en systemen die nodig zijn voor een veilig gebruik van de tunnel”, licht Rijkswaterstaat toe.

Aangepast reisgedrag

Mede dankzij de weggebruikers die hun reisgedrag hebben aangepast, was de hinder de meeste dagen conform verwachting en op sommige momenten zelfs minder dan de verwachtte één uur extra reistijd. Mede door incidenten op de weg was de hinder op enkele momenten fors.

Rijkswaterstaat wil iedereen die in de file heeft gestaan bedanken voor hun geduld en begrip

Rijkswaterstaat wil iedereen die in de file heeft gestaan bedanken voor hun geduld en begrip. “En iedereen, niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in Zeeland en Brabant, die of thuisgewerkt heeft, vrije dagen heeft opgenomen, met het openbaar vervoer heeft gereisd of de fiets gepakt heeft hiervoor: eveneens hartelijk bedankt. Hierdoor is de hinder voor de mensen die geen alternatief voor de auto hadden, de meeste tijd beperkt gebleven.”

Tijdens de afsluitingen die nog in de weekenden gepland staan, blijven een deel van de acties om het gebruik van de bus en de fiets te stimuleren van kracht. Op ways2go.nl/heinenoordtunnel staan de acties die nog doorlopen.

De renovatie gaat na 1 september door tot eind 2024. De bouw van het middentunnelkanaal was een belangrijke mijlpaal in de renovatie, maar er moet nog veel gebeuren. Een deel van de werkzaamheden kan in het middentunnelkanaal worden uitgevoerd terwijl het verkeer door de tunnel rijdt. Dit scheelt afsluitingen en daarmee hinder.

Aanstaande afsluitingen

In 2023 is de tunnel nog zeven weekenden en vier nachten dicht. In september zal dit zijn van vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom.

Na september is de tunnel tot het einde van het jaar iedere maand twee weekenden dicht in 1 rijrichting. De actuele planning voor 2023 en de voorlopige planning voor 2024 is te vinden op de pagina www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Doorgaand (vracht)verkeer richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59.

Voor de Haringvlietbrug zijn in september 2023 nog nachtafsluitingen en een weekendafsluiting nodig. 

Meer informatie

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op: rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Voor het internationale (vracht)verkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl

Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl.
Voor de actuele verkeerssituatie op de omleidingsroutes kijkt u op renovatieheinenoordtunnel.nl.