Brand bij AVR laait opnieuw op

Nieuws
De brand laaide donderdagavond weer op.
De brand laaide donderdagavond weer op. (Foto: Patrick Wanders)

Een gisteravond opnieuw opgelaaide brand bij AVR heeft tot ver in de omgeving tot stankklachten geleid. Uit Schiedam en Vlaardingen en zelfs uit Schipluiden kwamen er meldingen van rook met een penetrante geur.

Door Kor Kegel

De brand begon gisterochtend in een loods van de afvalverwerker aan de Professor Gerbrandyweg op Rozenburg. Het huisvuil wordt gedeeltelijk inpandig opgeslagen om in de omgeving andere stankklachten te voorkomen, maar het is niet duidelijk of daar ook de brandhaard was. De brandweer zou geconstateerd hebben dat het vuur begon bij de turbines die een soort meterkast vormen voor de hele installatie op het AVR-complex.

De brandweer was lang aan het nablussen. Toch laaiden de vlammen gisteravond opnieuw op en kregen de hulpdiensten te horen dat er opnieuw werd opgeschaald naar grote brand. Vandaag kon er niemand aan het werk, op het calamiteitenteam na. De andere medewerkers van AVR kregen het verzoek om thuis te blijven of om juist naar huis te gaan.

Zeven dagen per week wordt afval uit verschillende steden gebracht naar AVR, die de grootste afvaloven van Nederland heeft. “We zijn er druk mee bezig om te zorgen dat het afval ergens anders terecht kan. Nu liggen we stil en kunnen we het afval niet zelf verwerken,” aldus werd een woordvoerder geciteerd. “Dit is absoluut niet iets wat je wilt en ook niet wat wij verwacht hadden na gisteravond. Het is echt even schrikken.”

Het blussen gebeurt onder andere met twee grote blusboten van Havenbedrijf Rotterdam. Er is ook een schuimbluswagen ingezet. Er is gemeten welke stoffen er vrijkomen. Het verontreinigde bluswater wordt eveneens in de gaten gehouden. Bij de AVR is een bassin waarin (verontreinigd) bluswater kan worden opgevangen. De brandweer en AVR bekijken nu wanneer dat bassin vol is en hoe het dan verder moet.

Alle omwonenden kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Aanvankelijk bestond de meeste overlast in Maassluis en Vlaardingen. Een automobilist op de A20 meldde aan RTV Rijnmond dat er tussen Vlaardingen en Maassluis slecht zicht was. De wind stond van Rozenburg af.

Afbeelding
De brand gaat gepaard met veel rookontwikkeling.