Het gerenoveerde gebouw van het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.
Het gerenoveerde gebouw van het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. (Foto: Martijn Beekman / PZH)

Bijna € 865 miljoen voor de opgaves in Zuid-Holland

Politiek

In 2023 begroot de provincie Zuid-Holland €864,40 miljoen om haar ambities te realiseren. Dat is te lezen in de begroting 2023 van de provincie Zuid-Holland dat Provinciale Staten op 9 november heeft vastgesteld.

Jeannette Baljeu: “Van de provincie wordt daadkracht verwacht op veel actuele onderwerpen tegelijkertijd. Denk aan verlaging van stikstofuitstoot, mogelijk maken van economische ontwikkeling, versnellen van woningbouw, het versterken van de natuur, de energietransitie en het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Stuk voor stuk onderwerpen waar wij het verschil kunnen - en moeten - maken.”

Inhoudelijke focus

Zuid-Holland blijft investeren in een innovatieve en duurzame economie om daarmee de brede welvaart van alle inwoners van Zuid-Holland te versterken. “We jagen innovatie aan, onder andere in de landbouw, de Rotterdamse haven, het MKB en de Space Campus in Noordwijk. En door te werken aan een CO2-arme en circulaire economie bestrijden we de klimaatcrisis en versterken we onze concurrentiepositie.”

Landbouw

In het landelijk gebied gaat de provincie verder met de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. “Dat biedt de sector perspectief en moet er mede voor zorgen dat de (inter)nationale doelen voor natuur-klimaat-water in het landelijk gebied behaald worden.” Voor een vitale landbouw is er komend jaar €12 miljoen beschikbaar.

Minder stikstofuitstoot

Er blijft verder gewerkt worden aan natuurherstel en het versterken van de natuur. Minder stikstofuitstoot is daarbij noodzakelijk, vindt de provincie. Boven op de middelen vanuit het Rijk wordt in totaal €20 miljoen extra gereserveerd en wordt geïnvesteerd in (voldoende) menskracht om de stikstofdoelen te realiseren. “Daarbij geldt dat alle sectoren onderdeel zijn van de oplossing en een bijdrage moeten leveren.”

Woningbouw

Voor de woningbouw geldt dat Zuid-Holland bouwt aan een (t)huis voor iedereen. Voldoende juiste (betaalbare) woningen op de juiste plek. De ‘Vliegende Brigade’ helpt gemeenten om sneller woningbouwplannen te ontwikkelen en uit te voeren. Voor deze subsidieregeling is in 2023 €8,5 miljoen beschikbaar. Andere subsidievormen waarmee een impuls wordt gegeven aan de woningbouw zijn de ‘Knelpuntenpot’ en de ‘Woonvormen senioren’.

Onderhoud wegen en bruggen

Veilige en duurzame mobiliteit zijn ook in 2023 belangrijke speerpunten. Onderhoud van wegen en bruggen speelt daarin een belangrijke rol. Door de inflatie stijgen de kosten van onderhoud, daarom verhoogt de provincie vanaf 2023 het budget voor beheer en onderhoud structureel met € 9,8 miljoen. “En omdat ieder verkeersslachtoffer er één te veel is, wordt ook in 2023 de landelijke campagne ‘Maak een punt van nul’ omarmd.”

Energiebesparing en verduurzaming

Door de oorlog in Oekraïne zijn de omstandigheden voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Zuid-Holland ingrijpend gewijzigd. Iedereen kampt met stijgende energielasten. Dit benadrukt de noodzaak om nog steviger in te zetten op energiebesparing en verduurzaming van energiebronnen. De provincie maakt hier werk van. Met diverse subsidies en projecten, bijvoorbeeld rondom warmtewijken, zonnepanelen en walstroom. En met actieve kennisdeling, met de eigen gebouwen en opdrachtverstrekking.

Tot slot geldt dat Zuid-Holland zich onverminderd blijft inzetten voor een gezonde en veilige leefomgeving en blijft investeren in het behoud en beleefbaar maken van erfgoed. 

Verder kijken dan 2023

Het college maakt in de begroting 2023 ook keuzes voor ná 2023. Voor de hele begroting geldt dat de bestaande budgetten worden verhoogd. Dit is nodig omdat zonder ingrijpen veel budgetten de komende jaren dalen, terwijl de beleidsplannen doorlopen. Ook de ongekend hoge inflatie speelt daarbij een rol. Baljeu: “Het gaat hierbij om opgaves die vaak een jarenlange inspanning vergen om tot resultaat te komen, waaronder natuur, energie, cultuur, economie, mobiliteit en wonen. Zuid-Holland heeft de zekerheid nodig dat voor deze opgaves voor langere tijd budgetten beschikbaar zijn.”

Afbeelding
Schoolvakanties 2023: alle vakanties regio Midden op een rij Algemeen 20 jan, 15:05
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 20 jan, 14:32
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 20 jan, 14:31
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 20 jan, 14:31
Afbeelding
Code Oranje doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland Politiek 19 jan, 20:45
Afbeelding
RIA blij met stappen Provincie veerpont 'Maar waarom nu pas?' Algemeen 19 jan, 09:51
Afbeelding
Moet de provincie Zuid-Holland zelf woningen bouwen? Debat nu gaande Politiek 18 jan, 16:05
Afbeelding
toost op glazenwasser Algemeen 18 jan, 15:14
Afbeelding
Ondernemers gaan vol zelfvertrouwen 2023 in Algemeen 18 jan, 12:14
Afbeelding
Wil jij proefslapen in het nieuwe Van der Valk hotel? Winactie 17 jan, 20:39
Afbeelding
JA21 Zuid-Holland wil woke-cultuur en immigratie stoppen Politiek 16 jan, 21:44
Afbeelding
Natuur neigt nu al naar de lente Algemeen 14 jan, 11:06
Afbeelding
Eerste konijnen uit regio Rozenburg naar Vlieland Algemeen 14 jan, 10:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rozenburg

Op Rodi Rozenburg volg je het laatste nieuws uit Rozenburg. Rodi Rozenburg informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rozenburg

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rozenburg in je mailbox.