Ricardo Vermeer neemt fans mee naar Boxing Godschalk

Sport
Ron Godschalk traint jong en oud. Foto: Patrick Wanders.
Ron Godschalk traint jong en oud. Foto: Patrick Wanders. (Foto: Patrick Wanders)

Met zijn 86 kilo is Ricardo Vermeer (29) uit Rozenburg een van de zeven boksers, die aanstaande zaterdag officiële wedstrijden spelen op Boxing Godschalk, dat na jaren (corona) weer gehouden wordt in De Gaffelaar in Zwartewaal.

Door Kor Kegel

“Er zullen veel Rozenburgers aanwezig zijn,” voorspelt plaatsgenoot Martin Verbeek. De 57-jarige Rozenburger geeft zelf al twintig jaar les aan recreatieboksers in De Gaffelaar. Het dorpshuis annex zalencentrum bevat een uitstekende gymzaal, waar drie avonden en twee ochtenden in de week boksers les krijgen, onder anderen van de ervaren trainer Ron Godschalk (61).

Geboren in Rotterdam-Zuid maakte deze trainer ooit kennis met Zwartewaal, omdat zijn schoonouders er een boot hadden in de Zwartewaalse Haven. Hij ging er zelf wonen en heeft daar nooit spijt van gehad. Sinds 1990 geeft hij boksles in De Gaffelaar. Veertig keer nam hij deel aan kampioenschappen; tussen 1982 en 1987 was hij driemaal bokskampioen van Zuid-Holland.

Geregeld komen er nieuwe aanmeldingen vanuit de hele omgeving. In 2006 startte hij met Boxing Godschalk, waar vier dagen per week op alle niveaus bokslessen worden gegeven. “Vanaf de allereerste beginnersles tot aan recreatief boksen en wedstrijdboksen toe kun je bij ons terecht. We werken met gediplomeerde trainers om te zorgen dat iedere deelnemer zijn doel bereikt,” zegt hij.

Op vrijdagochtend is er zelfs ‘boksen met parkinson’. Dat is een maatwerktraining die specifiek op deze doelgroep is afgestemd en waarmee verbluffende resultaten worden behaald.

De Gaffelaar verwacht zaterdag 7 oktober een topdrukte en lang niet iedereen zal in de gymzaal zelf op stoelen terecht kunnen. Maar het dorpshuis heeft een sfeervolle ontmoetingsruimte ernaast, waar het publiek toch kan meegenieten. Er vinden dagelijks veel activiteiten plaats, want Zwartewaal heeft net als Rozenburg nog een bloeiend verenigingsleven dat er komt dansen, kaarten, tekenen, jeu-de-boulen, tennissen, koffie drinken, feesten, voetballen en nog veel meer. En boksen dus. Volgend jaar zal er nieuwbouw voor basisschool Het Want zijn gerealiseerd en in het jaar daarna volgt de nieuwbouw voor De Gaffelaar.