Boksen brengt patiënten met Parkinson verlichting

Sport
Ron Godschalk geeft aanwijzingen in De Gaffelaar.
Ron Godschalk geeft aanwijzingen in De Gaffelaar. (Foto: Bianca Rijkenberg.)

Nadat tafeltennisvereniging De Beer op Rozenburg is begonnen met lessen voor patiënten met parkinson, richt nu ook Boxing Godschalk in Zwartewaal zich op deze doelgroep. Het is vandaag over een week Wereld Parkinson Dag.

Door Kor Kegel

De boksschool heeft veel leden uit Rozenburg, zegt Martin Verbeek, die er les geeft. Uit wetenschappelijk en medisch onderzoek blijkt dat er twee sporten bij uitstek geschikt zijn voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat zijn boksen en tafeltennis. De veelheid aan beweging brengt na aanvankelijke moeite een verlichting van de klachten teweeg.

Parkinson is een slopende neurologische aandoening, die wereldwijd miljoenen mensen treft en steeds jonger toeslaat. Hoewel de medische wereld vordert met onderzoek naar de ziekte, bestaat er nog geen genezing. Maar wel zijn er behandelingen en therapieën die de kwaliteit van leven van parkinsonpatiënten kunnen verbeteren.
Een van de meest opmerkelijke benaderingen is boksen met parkinson. De training is specifiek ontworpen voor de doelgroep. Het biedt fysieke voordelen, maar geeft ook mentale ondersteuning. Het boksen wordt gecombineerd met ritmische bewegingen, coördinatie en balans. Het doel is niet om te leren hoe je een tegenstander moet verslaan, maar wel om de symptomen van de ziekte te beheersen en samen met de groep de algehele gezondheid te verbeteren. “Het is een krachtige en holistische benadering van het omgaan met de uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt,” zegt Ron Godschalk. Hij ziet een toename van boksende patiënten met parkinson in het Zwartewaalse dorpscentrum De Gaffelaar aan de Christinalaan 2. Daar is Boxing Godschalk al sinds 1990 actief.

Wereld Parkinson Dag ziet hij als stimulans voor betrokken patiënten om de stap te zetten. Elke vrijdagochtend om 11.00 uur is er de speciale training. Hij heeft de voordelen van boksen met parkinson in een Top 10 gezet. Het verbetert de mobiliteit en vermindert stijfheid en spierspanning. De ritmische oefeningen verbeteren de coördinatie en behoud van evenwicht. Het verbetert de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Het stimuleert de hersenen, wat de progressie van de ziekte vertraagt. Het vermindert angst en stress. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door. De sociale contacten worden als heel stimulerend ervaren. Het vermindert slaapstoornissen. Het vergroot je bewegingsbereik, wat cruciaal is voor het behoud van functionaliteit. Het geeft meer controle over je eigen welzijn.

Ron Godschalk is bereikbaar op 06-40561468 of via:

info@boxinggodschalk.nl