Vuurwerkverbod definitief: Wat vindt Schagen?

Algemeen
Geen siervuurwerk dit jaar.
Geen siervuurwerk dit jaar. ((Foto: Pixabay))

REGIO - De ministerraad heeft besloten dat er geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling mag worden afgestoken. Het gaat hier om het echte sier- en knalvuurwerk. Handelaren in vuurwerk krijgen een vergoeding vanwege hun onverkochte voorraden door het totaalverbod deze jaarwisseling. In totaal gaat het om een bedrag van 40 miljoen euro.

Op de Facebookboekpagina Rodi Schagen heeft de krant een poll gemaakt. Uiteindelijk hebben meer dan 600 mensen gereageerd door hun stem uit te brengen en een reactie onderaan de poll te plaatsen.

Voor het verbod, wel andere reden

Volgens het kabinet is het vuurwerkverbod reden om de zorg te ontlasten. Dat is het officiële antwoord van de regering. 166 mensen uit de de gemeente Schagen zijn het daarmee eens. Zij vinden het een goede manier om de zorg te ontlasten. Ron Portier is het daar niet mee eens. “Het heeft niets met zorg ontlasten te maken. Dit is iets wat de regering al heel lang wilt, van dat vuurwerk af. En wat is er mooier dan om corona als middel te gebruiken en de zorg noemen als ze deze willen ontlasten.”

Een meerderheid van de stemmen, 277, vindt juist dat het vuurwerkverbod mensen aanzet tot illegaal vuurwerk. Of zoals Lisette van Heeren schrijf; ‘’Of men gaat zelf vuurwerk in elkaar knutselen, dat is nog veel gevaarlijker.”

Weinig mensen vinden het ‘niet van deze tijd’

Een andere reden waarom mensen het eens zijn met het verbod is dat het wel fijner is voor de dieren, omdat die vaak erg bang zijn. 138 mensen hebben dit gestemd. Beduidend minder stemmen kregen de antwoorden, gemeentevuurwerk was beter dan niets (37 stemmen) en ‘het is gewoon bullshit kreeg 36 stemmen.

Opmerkelijk zijn de 35 stemmers met de mening: ‘Vuurwerk is niet van deze tijd.’ Blijkbaar hechten toch meer mensen die op deze poll hebben gestemd aan vuurwerk, al dan niet knal- of siervuurwerk. Drie mensen maken zich niet druk om het vuurwerkverbod en zeggen:’’ Ik maak me druk om de LIDL.”

Strafblad, opslag en utopie

Rene Mud zet meer vraagtekens bij het krijgen van een strafblad. “Er komt wel een pittige boete en aantekening op je strafblad, maar daar zullen de meesten schijt aan hebben denk ik.” Eerder had minister Grapperhaus van Justitie al in de landelijke media gezegd dat een boete oploopt tot minimaal 100 euro en dat je een strafblad krijgt. Gerrit N Kossen( gesteund door 5 anderen) beaamt: ‘’Ik denk dat ouders hun kroost ff wat beter in de gaten moeten houden want een strafblad hebben is niet fijn. Maar vuurwerkshows daar houd ik wel van. dat gebeurt in heel veel landen in de wereld al zo.”

Iemand anders maakt zich zorgen om het vuurwerk wat nog ligt opgeslagen. “Wat gebeurt er met alles wat in Schagen in allemaal schuren is opgeslagen? Dat gaat echt nog wel de lucht in .Er schijnen al files te zijn naar Duitsland om vuurwerk in te slaan. Het is een utopie dat er niet geknald gaat worden.”

Volgend jaar

Het vuurwerk dat handelaren gekocht hebben hoeft niet vernietigd te worden. Het kan opgeslagen worden voor de verkoop voor volgend jaar. Of dit gevaarlijk is wordt niet uitgesloten door de vuurwerkbranche. Daarnaast vrezen de handelaren dat veel mensen illegaal vuurwerk gaan kopen wat, levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Alleen categorie F1 vuurwerk blijft beschikbaar, in de volksmond, is dat het zogeheten kindervuurwerk. Denk aan sterretjes, knalerwten en fopvuurwerk.

Sterretjes mogen wel