Museum Eenigenburg.
Museum Eenigenburg. (Foto: website Museum Eenigenburg)

Wat is er open met Open Monumentendag in Schagen?

Algemeen

SCHAGEN - Het komend weekend, 11 en 12 september, is de Open Monumentendag. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen meerdere monumenten mee. Veelal met gratis toegang. Met dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. In de monumenten ligt de nadruk op de mensen die er hebben geleefd, meestal op die plek.

Met dit thema sluiten de Open monumentendag aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Passend in het thema zijn plekken waar mensen samen kwamen. Bijvoorbeeld kerken en geloofsgemeenschappen. Maar ook beladen plekken omdat mensen uitgesloten werden, in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld of tijdens ons koloniale verleden. Waar mensen op reis gingen of aankwamen, waar wetten werden gemaakt en werd gestraft, waar arme mensen werden ondergebracht. Of vrolijker plekken waar mensen samen kwamen, voor vermaak, sport of groenteteelt. Kortom: overal waar mensen hun geschiedenis samen hebben geschreven.

Activiteiten

In de dorpen en stad van gemeente Schagen is tijdens Open Monumentendag een gratis bezoek mogelijk aan onder andere: museum Vreeburg, de Grote Kerk op de Markt, de Christoforuskerk en de Slottorens in Schagen, verschillende molens en kerken in de Zijpe, museum Eenigenburg en de Hervormde Kerk in Eenigenburg.

Museum Vreeburg

In museum Vreeburg is zaterdag en zondag de tentoonstelling over oorlog en verzet in en rond Schagen te bezoeken. In deze tentoonstelling worden voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog getoond. Ook kunnen mensen een lezing over dit onderwerp volgen, in de ochtend en in de middag. Aansluitend is er een wandeling langs punten die een rol hebben gespeeld in de periode 1940-1945 in Schagen. Het startpunt van de wandeling is Museum Vreeburg op Loet 14 in Schagen. Bij goed weer speelt de Schagens Harmonie op zondag een concert in de Muziektuin achter het museum. Ook zijn er mogelijk kinderactiviteiten in de muziektuin bij museum Vreeburg.

Stadswandeling startpunt Slottorens

Op zaterdag kan er onder leiding van ervaren stadsgidsen gewandeld worden langs monumenten in Schagen. De gidsen vertellen over de historie van de stad, de monumenten, straten en andere verhalen en anekdotes. Het is een leuke en leerzame activiteit die ook geschikt is voor kinderen. De wandelingen starten om 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Het startpunt is op het plein voor de Slottorens, op het Slotplein 1 in Schagen. Als vergoeding vragen de gidsen € 3,50 per persoon.

Digitale stadswandeling

Omdat het nog steeds coronatijd is, kan iedereen ook een digitale stadswandeling maken. Die gaat langs monumenten in het stadscentrum van Schagen. Men kan deze route vinden via izi.travel via de Izi.travel app. (Downloaden van de Izi.travel-app kan in de app store of via izi.travel Vervolgens zoeken op ‘Schagen’, of Rondje Schagen (monumenten)). De wandeling komt tijdens het Open Monumentenweekend online te staan en is gemaakt in samenwerking met Noordkop Centraal.

Museum Eenigenburg

Op zondag 12 september is Museum Eenigenburg gratis toegankelijk. Naast de vaste tentoonstelling is er veel te doen voor kinderen. Om in de sfeer van vroeger te komen kunnen zij zich verkleden, met blouses, rokken, schorten, omslagdoek, hoedjes, kieltjes, petten en boerenzakdoeken. Er zijn verschillende oudhollandse kinderspelletjes voor binnen en buiten, waaronder knikkeren, hoepelen en steltlopen. Ook is er een complete wasstraat waarbij de kinderen zelf kunnen ervaren hoe dat vroeger ging: water putten, zeep kloppen, schrobben op het wasbord, was door de wringer halen en aan de lijn hangen met de echte ouderwetse knijpers. In de schoolbanken en in het daglonershuisje met de bedsteden komt de beleving van vroeger tot zijn recht. Het bezoek aan het museum kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan het kleine kerkje van Eenigenburg. Ook dat opent zondag 12 september tussen 12.00 en 17.00 uur haar deuren voor een ieder die de bijzondere sfeer van deze kerk wil proeven.

Meer informatie over de Open Monumentendag staat ook op www.openmonumentendag.nl.

Museum Vreeburg.
De Slottorens

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Etos Schagen maakt intrede in haar prachtige pand Algemeen 5 okt, 14:34
Afbeelding
Filatelie, de liefhebberij voor het verzamelen van postzegels Algemeen 5 okt, 13:25
Afbeelding
VZV speelt Europese handbalwedstrijden Algemeen 5 okt, 12:14
Afbeelding
SP-Kamerlid naar Schagen met revolutionair financieel plan Algemeen 5 okt, 10:59
Afbeelding
Inkijkje in het leven van de bloeiende natuur Algemeen 5 okt, 10:43
Afbeelding
Voetganger aangereden in Burgerbrug 112-nieuws 4 okt, 15:56
Afbeelding
Dierendag in beeld Algemeen 4 okt, 14:45
Afbeelding
Open dag Hospice Schagen Algemeen 4 okt, 09:51
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Alzheimer Nederland zoekt collectanten Algemeen 3 okt, 14:55
Afbeelding
Wereldpremière Spot’70 Algemeen 3 okt, 13:40
Afbeelding
Bedrijven openen hun deuren in maart Algemeen 3 okt, 11:50
Afbeelding
Werkzaamheden Zijperbrug Algemeen 3 okt, 11:16
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief