De vierde Zijper Molendag komt eraan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

SCHAGERBRUG - In het jaar waarin het 60-jarig bestaan van de stichting “De Zijper Molens” wordt gevierd, wordt op 17 oktober 2021 voor de vierde keer de Zijper Molendag georganiseerd. Niet de vijfde Molendag, omdat afgelopen jaar de Molendag om Covid 19 redenen geen doorgang kon vinden. Nu zullen weer de poldermolens van de Zijpe draaien en zijn de meeste molens ook van binnen te bekijken.

Alle negen poldermolens zijn deze dag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. De formele opening zal ‘s ochtends worden gehouden om 11.00 uur bij Molen D, Grote Sloot 414, 1751 LM te Schagerbrug door de directeur van de Hollandse Molen, Nicole Bakker samen de voorzitter van de Zijper Molens, Piet Marees.

Het thema van deze dag: “Wind, zeilen, vleugels” heeft beeldhouwer Martin Griek mede geïnspireerd tot het maken van diverse beeldhouwwerken van vogels van diverse pluimage. Als extraatje voor de nieuwsgierige toeschouwer heeft hij het nodige werk op het terrein rond de molen D uitgestald. Gedurende de dag zal de beeldhouwer de nodige uren aan het werk te zien zijn. Ook neef van de molenaar Jan van Wier van de molen D , Jelle van Wier toont aquarellen op hout in dit thema.

Recent is molen F(Grote Sloot 33 te Burgerbrug) volledig opnieuw voorzien is van riet en kruiwerk en ook molen ZG ( Grote Sloot 103 te Burgerbrug) wordt momenteel van nieuw riet voorzien. Er valt dus voldoende te aanschouwen op deze molendag. De negen Zijper Poldermolens en ook de molen van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier zijn overigens het hele jaar te bezichtigen wanneer de molen draait of de vlag uit hangt (vaak op zaterdag, maar ook door de week) zijn de molens te bezichtigen, dan zijn de vrijwillige molenaars aan het werk.

Molen D, Grote Sloot 414, 1751 LM Schagerbrug. Molenaar: Jan van Wier.

Molen P, Korte Ruigeweg 47 GN Oudesluis. Molenaar: Cees Mens.

Molen P-V, Korte Belkmerweg 36 1756 CC ‘t Zand. Molenaar: Fred Bakker.

Molen O-T, Korte Belkmerweg 10, 1756 CB ‘t Zand. Molenaar: Ron Brommer.

Molen O-N, Ruigeweg 101A 1751 HH Schagerbrug. Molenaar: Hessel Bakker.

Molen N-M, Parallelweg 11 1753 EE Sint Maartensvlotbrug. Molenaar: Tessa Krop.

Molen N-G, Grote Sloot 153 1752 KJ Sint Maartensbrug. Molenaar: Piet Mosch.

Molen Z-G, Grote Sloot 103 1754 JC Burgerbrug.

Www.zijpermolens.nl