Oud-leerlingen zijn ambassadeur tijdens feestweek ‘Talenten’

Algemeen
Eén van de oud-leerlingen, Floor Bremer (r), presenteert het boek ‘De Glimpen’, geschreven door docent Alice van Noppen (l) en geïllustreerd door haar zelf.
Eén van de oud-leerlingen, Floor Bremer (r), presenteert het boek ‘De Glimpen’, geschreven door docent Alice van Noppen (l) en geïllustreerd door haar zelf. (Foto: Vertaalcollege Schagen)

SCHAGEN -  Oud-leerlingen van VierTaal College Schagen, voortgezet speciaal onderwijscluster 2, zijn ambassadeurs voor TOS (taalontwikkelingsstoornis), SH (slechthorendheid)en/of ASS (autisme spectrum stoornissen). Zij delen aan het begin van de jaarlijkse ‘Talentenweek’ hun ervaringen en vertellen over hun talenten.

Zij zijn een voorbeeld en inspiratiebron voor de leerlingen. Leerlingen luisteren vol aandacht naar de verhalen van de oud-leerlingen, stellen vragen en kijken naar de door hen gemaakte filmpjes. De rest van de week wordt tijdens diverse lessen en activiteiten aandacht besteed aan hun eigen talenten, die aan het eind van de week aan de rest van de school worden gepresenteerd. Mooi om te zien dat er binnen het onderwijs op VierTaal College Schagen aandacht is voorde beperkingen TOS, SH, ASS én voor de talenten. 

VierTaal College Schagen maakt deel uit van Stichting VierTaal, speciaal (voortgezet) onderwijs cluster2 en is voor leerlingen van 12 tot 20 jaar met een onderwijsarrangement cluster 2 met een Taalontwikkelingsstoornis (TOS), Slechthorendheid (SH), Autisme Spectrum Stoornissen (ASS),Communicatief Meervoudige Beperking (CMB). VierTaal College Schagen biedt VMBO- en Praktijkonderwijs met als speerpunten: Taal, Onderwijs opmaat, Communiceren. Binnen regio Noord-Holland Noord is dit de enige school die deze vorm van onderwijs biedt. 

Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben TOS (ongeveer 5%). In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom meer moeite met begrijpen en/of uiten van taal.3