Kunst-op-locatie gaat door met route van 2020

Algemeen
Het bestuur van de Kunstcommissie Harenkarspel. Mirjam van der Welle, Cees de Wagt, Marijke Couvert, Johan de Wilde.
Het bestuur van de Kunstcommissie Harenkarspel. Mirjam van der Welle, Cees de Wagt, Marijke Couvert, Johan de Wilde. ((Foto: eigen foto))

SCHAGEN EO - De Kunstcommissie Harenkarspel ziet het helemaal zitten. De Kunst-op-locatie route gaat door! De route van 2020 is helemaal geüpdatet en klaar om in het weekend van 21 en 22 mei 2022 alsnog door te gaan.

Kunst, workshops en exposities zorgt voor verbinding

Ik praat met bestuursleden Mirjam van der Welle en Marijke Couvert. “Met de berichtgeving over versoepelingen rondom de coronamaatregelen gaat het toch kriebelen. We hebben de route twee keer overgeslagen wegens covid. Nu het er positiever uitziet, zijn we gelijk aan de slag gegaan met de voorbereidingen,” vertelt Mirjam enthousiast.

De aanmeldingen van kunstenaars uit Dirkshorn, Sint Maarten, Stroet, Valkoog en Groenveld stromen binnen. Praktisch iedereen die zich in 2020 had aangemeld, wil dit jaar ook meedoen. De Kunstroute is voortgekomen uit de voormalige gemeente Harenkarspel. Maar om alle dorpen per route deel te laten nemen, is teveel van het goede. “Alle dorpen zijn ingedeeld in een drie-jaren-route. Zo komt elk dorp aan bod met zijn of haar kunstenaars.

Samenwerking met scholen

Kunst staat centraal tijdens deze route. Van volwassenen maar ook van kinderen. Deze keer zijn er workshops bij verschillende basisscholen van de deelnemende dorpen. “ We dachten eerst aan workshops buiten school, maar dan komen alleen kinderen die al creatief zijn. We willen juist alle kinderen benaderen en dat zij zo ervaring opdoen. Ze laten kennismaken met kunst. We hebben een schilder benaderd die met theelepels schildert in plaats van kwasten. We willen dat kunst laagdrempelig is voor iedereen, grote en kleine kinderen. We willen iets organiseren met fotografie met mobieltjes, mozaïeken, en houtbewerking. De werken worden geëxposeerd in Dirkshorn in het kerkje.  Dat is toch gaaf?”

Hornhoeve

Daarnaast worden er workshops aangeboden in verzorgingstehuis De Hornhoeve, de buurtkamer in Dirkshorn. Voor de bewoners komen er workshops schilderen in combinatie met collage. De docent van Schildersclub Dirkshorn werkt hier aan mee. 

Het liefst biedt de Kunstroute Commissie meer aan, er zijn ideeen genoeg. Maar daar is niet genoeg tijd voor. ‘’We zijn nu druk met het orgasniseren van de route. We gaan bij de kunstenaars langs, maken foto’s voor de flyer die wij later in elkaar zetten. En we zijn bezig met een leuke opening voor het evenement. Er komt veel bij kijken,’’ vertelt Mirjam. “Nieuwe bestuursleden zijn daarom altijd welkom.’’

Op vrijdag 20 mei is er een officiële opening voor deelnemers en genodigden. Het wordt een leuk feestje met oud leden van het bestuur en de sponsoren. “Er komt een optreden, georganiseerd door dansschool InMyMotion. De selectie van de volwassenen en kinderen geven een dansoptreden onder begeleiding van Marloes Kramer. Het wordt ontzettend leuk en gezellig.’’

De route

Iedereen bepaalt zelf hoe hij of zij de route afneemt. Mensen kunnen met de auto maar ook met de fiets. De route wordt dan ook tevens als GPS bestand aangeboden. Kunstenaars exposeren thuis of in hun tuin, in de kerk van Dirkshorn, de Buurtkamer van het verzorgingstehuis en het kerkje in Valkoog. 

Kunst-op-locatie is gratis en is ongeveer acht kilometer lang. “We hebben echt veel diversiteit in de exposities,’’ zegt Mirjam. Elke kunstenaar is ook bij zijn of haar eigen werk en kan natuurlijk informatie geven. We hopen op veel interactie. Verder is de balans ook prima tussen amateurs en professionals. Het niveau ligt hoog, dat wel. We komen ook bij een aanmelding eerst kijken of het kunstwaardig is voor de route.’’

Kunst op locatie is op 21 en 22 mei van 11.00 - 17.00 uur in Valkkoog, Groenveld, Sint Maarten, Stroet en Dirkshorn.