Nog weinig vrouwen in de gemeenteraad, hoe zit het met Schagen?

Algemeen
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Bereid je goed voor en lees je hier in.
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Bereid je goed voor en lees je hier in. (Foto: Loen van Gulick)

SCHAGEN - Anno 2022 zijn het nog steeds vooral mannen die de lokale politiek domineren. De Stichting Stem op een Vrouw zocht uit dat in slechts 7 van de in totaal 345 Nederlandse gemeenteraden meer dan de helft vrouw is. Hoe zit dat in Schagen?

In Schagen zitten 5 vrouwen en 24 mannen in de gemeenteraad, oftewel 17,2 procent van de gemeenteraad in Schagen is vrouw. Niemand in de raad is non-binair. Dit houdt in dat nog geen één vijfde deel van de gemeenteraad in Schagen uit vrouwen bestaat.

Meer vrouwen dan mannen

Alleen in onder meer Amsterdam, Wageningen en Dijk en Waard (voorheen gemeenten Heerhugowaard en Langedijk) zijn het vooral vrouwen die we in de gemeenteraad aantreffen. In een aantal gemeenten - zoals in Hardinxveld-Giessendam - vind je daarentegen weer geen enkele vrouw in de gemeenteraad. In bijvoorbeeld Alblasserdam en Steenbergen ligt het percentage vrouwelijke raadsleden niet hoger dan 5 procent. 

Noord-Holland komt overigens ook positief uit de bus als je kijkt naar het aantal vrouwen in de raad: dat zijn er meer dan 1 op de 3 gemiddeld.

Meest voorkomende namen

Jan, Peter en Henk: dit zijn de drie voornamen die je het vaakst terugvindt in de raadszalen, ontdekte Stichting Stem op een Vrouw uit hun eigen dataverzameling. Meer opvallende getallen: op dit moment is gemiddeld drie op de tien gemeenteraadsleden vrouw, in slechts zeven gemeenten zijn vrouwen in de meerderheid en het aandeel vrouwen is nota bene gedaald ten opzichte van vier jaar terug. 

In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid. Gemiddeld is drie op de tien gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit vrijdag (16/2) gepubliceerde cijfers van stichting Stem op een Vrouw.

De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden. Dit valt op in de regionale cijfers.