8000 gratis bomen voor groenere tuinen in Schagen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

SCHAGEN - Op vrijdag 11 maart kunnen bewoners van de gemeente Schagen voor de laatste keer dit seizoen gratis bomen ophalen bij de bomenhub aan de Priggeweg in Schagen. Duizenden zaailingen en stekken van inheemse soorten hopen op een plek in een nieuwe tuin waar ze CO2 op kunnen nemen en bijdragen aan de biodiversiteit. Wil je bomen of struiken halen, meld je dan hier aan: https://meerbomen.nu/gratis-bomen-schagen 

In totaal zijn er duizenden gratis boompjes en struiken op te halen. De zaailingen (jonge boompjes, struiken en stekken van 50-200 cm hoog) zijn door lokale vrijwilligers verzameld in natuurgebieden. Onder andere bij natuurgebied het Zwanenwater en de Noorderhaven. Ook een groep van de reclassering heeft een dag geholpen, en zij zullen hopelijk volgend jaar vaker helpen om Schagen te vergroenen.

Samen sneller groen! De uitdeel-actie is onderdeel van Meer Bomen Nu, een landelijke campagne van Urgenda om Nederland sneller te vergroenen. De actie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Meer Bomen Nu en het Clusius College Schagen en is mede mogelijk gemaakt door gemeente Schagen, het Betrekken bij Groen Fonds, Provincie Noord-Holland en zandhandel Goderie van Vliet. De vorige weggeefdag was een succes, er werden 7000 bomen en struiken gratis weggegeven. Bas Slijkerman van de gemeente: “Zo hebben we in de gemeente er toch een hectare aan groen bij, en dat met veel blije bewoners en weinig werk en onderhoud voor ons. Een tip voor andere gemeenten!”

Met een boom op de fiets Als bewoner van de gemeente Schagen kan je je aanmelden voor één of meerdere gratis bomen via deze link. De zaailingen die uitgedeeld worden zijn tussen de halve en anderhalve meter groot en de kleinere passen in een fietstas. Je mag zoveel bomen meenemen als je maar wilt, zolang de voorraad strekt. Het terrein waar de bomen op 11 maart op te halen zijn, bevindt zich aan de Priggeweg 2. Kom op de fiets, of als je veel bomen wilt halen met de auto. Auto’s parkeren langs de sloot.

Bomen voor insecten Eén van de soorten die uitgedeeld worden is de boswilg. Dit is een hele leuke soort voor in tuinen. De boswilg is één van de eerste plantensoorten die bijen van stuifmeel en nectar voorzien. Bij goed weer verschijnen namelijk al in maart de dikke gele mannelijke katjes en de groene langwerpige vrouwelijke katjes. Hij wordt niet al te groot en is waardplant voor verschillende vlinders. Ideaal dus voor ’tegel eruit en meer insecten en vogels’.