Burgemeester Schagen brengt haar stem uit in Slot Hotel

Algemeen
De burgemeester van Schagen brengt haar stem uit in Slot Hotel.
De burgemeester van Schagen brengt haar stem uit in Slot Hotel. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Het stembureau in Slot Hotel was woensdagmiddag het decor voor burgemeester Marjan van Kampen (gemeente Schagen) om haar stem uit te brengen.

Zij deed dit bij een stembureau waar ook blinden en slechtzienden terecht kunnen. “Een prima aanvulling op alle stembureaus in onze gemeente. Inwoners die een visuele beperking hebben, kunnen zo toch zelfstandig stemmen,” aldus burgemeester Marjan van Kampen. 

Stemmen voor iedereen mogelijk

Voor iedereen moet het mogelijk zijn om zelfstandig te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezing. Daarom is hier een aantal stemlocaties speciaal voor ingericht. In stemlokaal Slot Hotel Schagen kunnen kiezers stemmen met een stemmal en soundbox. Zo kunnen kiezers die een visuele beperking hebben toch zelfstandig stemmen. Stemlokaal De OndernemersCentrale in Tuitjenhorn is extra rolstoelvriendelijk ingericht. Dit maakt het voor inwoners die een rolstoel gebruiken ook mogelijk om zonder hulp te gaan stemmen.


Hoe gaat stemmen met stemmal en soundbox

Een medewerker van het stemlokaal plaatst het stembiljet in de stemmal. Via de gaatjes in de stemmal voelt de kiezer welke partij en welke persoon op de lijst onder welk nummer staat. Op de soundbox luistert de kiezer via een koptelefoon onder welk nummer de politieke partij staat. Vervolgens geeft de soundbox aan op welke plaats de kiezer de stem in kan vullen. De stemmal kan ook gebruikt worden door laaggeletterden of door mensen die een probleem hebben om het stemrondje goed in te kleuren.

In alle (dorps)kernen van gemeente Schagen zijn stembureaus te vinden, in totaal 25. Deze gaan om 7.30 uur open en sluiten ook om 21.00 uur. Op www.schagen.nl/verkiezingen staat een overzicht van alle stembureaus in de gemeente.

StemPAS & PASpoort mee

Wie gaat stemmen heeft de stempas nodig die is thuisbezorgd én een identiteitsbewijs. Zoals paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs. Zoals paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs. Zonder legitimatie mag niemand stemmen. Het pasje van de bibliotheek of zwembad geldt niet als legitimatie.